De patiënt actiever maken met onze belevingsroutes

Gepubliceerd op: 16-10-2024

Sinds enige tijd helpen we op de verpleegafdeling van orthopedie, op een innovatieve manier, de patiënt letterlijk en figuurlijk vooruit.

Het herstel op de verpleegafdeling bestaat niet alleen uit oefenen met de fysiotherapeut, maar wordt vanaf nu aangevuld met wandelingen die de patiënt nieuwsgierig maken en op een speelse manier in beweging brengen.

Achter het kleurrijke behang, op 3 plekken in de gangen, schuilt meer dan alleen een vrolijke omgeving. Dit is namelijk interactief behang en is speciaal ontworpen om, naast de reguliere therapie, op een leuke en uitnodigende manier extra in beweging te komen!

Verborgen wereld

Via een app op de tablet van de patiënt komt het behang tot leven. De patiënt ontgrendelt een wereld die normaal gesproken verborgen blijft achter de muren: de belevingsroutes. Tijdens het bewandelen van de belevingsroutes, wordt de patiënt uitgedaagd om op ontdekkingstocht te gaan, zonder dat hij/zij het gevoel krijgt aan het ‘oefenen’ te zijn.

Nijmegen

De belevingsroutes zijn geïnspireerd op de rijke omgeving van Nijmegen, waar thema’s als historie en natuur samenkomen. Elke route begint met een bericht in de krant. De journalist vraagt de hulp van de patiënt om een dier, plant of oud voorwerp op de muur te vinden. De patiënt helpt de journalist door de opdrachten uit te voeren. De opdrachten hebben verschillende thema’s, de patiënt kan zelf kiezen welk thema hem het meest aanspreekt.

Maatwerk en sneller herstel

Deze ervaring is speciaal ontworpen om het herstel zo prettig mogelijk te maken bij ons in de Sint Maartenskliniek. Patiënten die laag belastbaar zijn, krijgen opdracht om de dichtstbijzijnde muur op te zoeken, zo is het systeem echt ingericht op wat de patiënt nodig heeft en wat hij kan.

Over een paar maanden volgt er een evaluatie om te kijken hoe de muur bijdraagt aan het herstelproces van de patiënten. We kijken ernaar uit om de eerste ervaringen te horen en te delen.