Artrose van de middenvoet

Bij deze vorm van artrose is er sprake van slijtage van het kraakbeen tussen de middenvoet en de middenvoetsbeentjes. Afhankelijk van de ernst van de slijtage heeft u een beetje of veel moeite met lopen en weinig tot veel pijn bij het afwikkelen van uw voet. Soms is er een zwelling zichtbaar. Artrose is een progressieve ziekte: het gaat nooit over. De aandoening is wel op meerdere manieren te behandelen.

De middenvoet
De middenvoet bestaat uit drie wigvormige voetwortelbeentjes en de gewrichten aan beide zijden van deze botten (de lijn van Lis Franc). De uiteinden van de botten zijn bedekt met een laagje kraakbeen. Dit kraakbeen zorgt ervoor dat deze gewrichten soepel kunnen bewegen en dat u makkelijk en pijnvrij loopt.

Klachten artrose middenvoet
Als u artrose heeft in uw middenvoet, dan slijt het kraakbeen tussen twee kleine botjes in de middenvoet. Uiteindelijk kan het kraakbeen tussen de botjes zelfs helemaal verdwijnen. De uiteinden van de botten komen dan tegen elkaar. Dit veroorzaakt stijfheid en een stekende pijn in het midden van uw voet. Soms ziet u ook een zwelling op uw voet of voelt u extra botaangroei op de wreef. Er is onderzoek nodig om te bepalen hoe ernstig de artrose in uw middenvoet is en wat de beste behandeling voor u is.

De oorzaak
Deze vorm van artrose ontstaat op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door een ongeluk, een standsafwijking van de voet, ouder worden of een reumatische aandoening. Soms is de oorzaak niet te achterhalen.

Artrose van de middenvoet

1.7 Artrose Middenvoet 1
1.

Bovenaanzicht

1.7 Artrose Middenvoet 2
2.

Zij-aanzicht

De diagnose voor de behandeling

SMK Icon Doorverwijzing
1.

Doorverwijzing

SMK Icon Vraaggesprek
2.

Vraaggesprek en lichamelijk onderzoek

SMK Icon Bloedonderzoek
Optioneel
3.

Bloedonderzoek

SMK Icon Rontgen
Optioneel
4.

Röntgenonderzoek

Hoe te behandelen?
Voor de behandeling van artrose van de middenvoet zijn er meerdere mogelijkheden. De dokter bepaalt samen met u wat het beste voor u is. Bijvoorbeeld een behandeling waarvoor geen operatie nodig is, zoals:

  • het aanpassen van uw dagelijkse activiteiten;
  • het aanpassen van uw schoenen (OVAC: orthopedische voorziening aan een confectieschoen);
  • een injectie met corticosteroïden;
  • fysiotherapie;
  • pijnstilling.

Als u met de dokter kiest voor een operatie, dan is het vastzetten van de aangedane gewrichten de meest voorkomende behandeling. Dit noemen we een artrodese.

Behandelingen