Orthopedie

Infectie

De Sint Maartenskliniek is al tientallen jaren gespecialiseerd in de behandeling van patiënten met infecties van de botten of gewrichten. We zijn een tertiair verwijscentrum, wat betekent dat - naast patiënten die oorspronkelijk bij ons zijn geopereerd - een groot deel van onze patiënten vanuit andere ziekenhuizen naar ons wordt verwezen voor advies of ter overname van de behandeling. Jaarlijks worden er in de Sint Maartenskliniek ongeveer 450 tot 500 patiënten vanwege een orthopedische infectie behandeld. Op deze pagina leest u meer over wat een infectie aan de botten of gewrichten precies is en hoe wij dit behandelen. 

 

Wat is een infectie?  

Een infectie aan het bot of een gewricht wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door een bacterie en in zeldzame gevallen door een schimmel. Klachten die kunnen wijzen op een infectie zijn pijn, roodheid, pusvorming of koorts. Hoe agressiever de bacterie, hoe ernstiger de klachten. Bij milde pijnklachten zijn de signalen soms minder snel duidelijk en kan het daardoor langer duren voordat de infectie herkend wordt.  
 
De kans op een infectie na een operatie neemt toe naarmate je ouder wordt, bij een slechtere conditie en door aandoeningen zoals suikerziekte (diabetes) of een afweerstoornis. Ook overgewicht en roken vergroten de kans op een infectie.

Soorten infecties

Als een bacterie vlak na de operatie een infectie veroorzaakt via de operatiewond, spreken we van een postoperatieve wondinfectie. Ook wel chirurgische wondinfectie genoemd. De symptomen treden dan vaak kort na de operatie op, zoals roodheid, warmte, pijn en pusvorming. Soms kan een bacterie gaan sluimeren. Er treden dan geen directe symptomen op waardoor de infectie soms pas na jaren wordt ontdekt.

Een bacterie kan ook bij de prothese terecht komen vanuit een infectie op een andere plek in het lichaam. Zoals een wondje, een infectie aan het gebit of een blaasontsteking. Omdat de bacterie zich dan via de bloedbaan verplaatst, spreken we van een infectie vanuit een bloedvergiftiging. Dit kan zorgen voor plotseling pijnklachten of roodheid van de prothese. 

Diagnose

Een infectie wordt aangetoond door materiaal uit het bot of gewricht te verzamelen en op kweek te zetten. Dit kan door vocht uit het gewricht te halen of weefsel te nemen tijdens een (kijk)operatie. Het duurt zeker twee weken om zeker te weten of er sprake is van een bacterie of dat de kweek schoon is. 

SMK Icon Doorverwijzing
1.

Doorverwijzing

SMK Icon Vraaggesprek
2.

Vraaggesprek en lichamelijk onderzoek

SMK Icon Bloedonderzoek
3.

Bloedonderzoek

SMK Icon Rontgen
4.

Röntgenonderzoek of CT-scan maken

SMK Icon Gewrichtspuntie
Optioneel
5.

Op kweek zetten

Het infectieteam

De Sint Maartenskliniek heeft een speciaal infectie team. Dit unieke team bestaat uit verschillende specialisten die veel ervaring hebben met infecties. We behandelen bij de Sint Maartenskliniek jaarlijks een groot aantal patiënten met een infectie.  

Het infectie team bepaalt de aanpak rondom de diagnostiek en behandeling van patiënten met een orthopedische infectie. Dankzij de onderlinge samenwerking en afstemming kunnen we onze patiënten de beste behandeling op maat geven. 

Het antibiotica team  

Het antibiotica team is onderdeel van het infectie team en heeft als belangrijkste doel het bevorderen van verstandig antibiotica gebruik. 

Onze behandeling

Ga naar de juiste behandeling die voor u van toepassing is.

Specialisten Infectie

Alle Specialisten