Obstetrisch Plexus Brachialis letsel

Obstetrisch Plexus Brachialis letsel, kortweg OPBL, is letsel veroorzaakt door ‘schouderverhaking’ bij de geboorte. De afdeling kinderrevalidatie van de Sint Maartenskliniek helpt uw kind bij het herstel van dit letsel.

De plexus brachialis is het zenuwvlechtwerk in de arm dat ontstaat uit 5 zenuwwortels uit het ruggenmerg. Na diverse vertakkingen eindigen zij als de armzenuwen hoog in de oksel. Bij de geboorte kan hieraan letsel ontstaan. De schouder van uw kindje blijft dan onder het schaambeen steken. Door deze ‘schouderverhaking’ kan een rekletsel van de plexus ontstaan.

Klachten

Bij letsel aan het bovenste deel van de plexus:

  • Spierzwakte/krachtverlies van de boven- en onderarm
  • Moeite met de arm goed zijwaarts te bewegen en naar buiten te draaien; is uw kind nog een baby, dan kan deze het aangedane armpje niet goed bewegen
  • Minder gevoelige huid (vooral aan de bovenkant van de onderarm) en/of tintelingen

Bij letsel aan het onderste deel van de plexus:

  • Verlamde spieren van de hand
  • Gevoelverlies van een deel van de hand en onderarm
  • Veel pijn (bij drukletsel)

Verhoogd risico

Factoren die een verhoogd risico geven op het ontstaan van een obstetrisch plexusletsel:

  • Vernauwing van het bekken
  • Schouderverhaking in combinatie met een hoog geboortegewicht
  • Suikerziekte
  • Verlossing met vacuümpomp
  • Stuitligging (juist in combinatie met laag geboortegewicht)

Het obstetrisch plexusletsel komt bij 1 tot 3 per 1.000 kinderen voor en herstelt meestal spontaan. Bij 10 tot 15% van de baby's treedt echter geen of onvoldoende herstel op.

Drie typen OPBL

Gebaseerd op de plaats van het letsel, onderscheiden we drie typen OPBL:

Het type Duchenne-Erb komt verreweg het meeste voor (ongeveer 80% van de gevallen). Er bestaat dan een verlamming van de schouder en van het buigen van de arm. Soms is ook de strekfunctie van de elleboog en van de pols verminderd. De handfunctie is goed.

Het tweede type is de totaal verlamde arm door betrokkenheid van alle 5 zenuwwortels. Bij deze vorm bestaat er dus ook uitval van de handfunctie. Tevens hangt het ooglid van uw kind soms en is de pupil kleiner aan de aangedane zijde. De combinatie hangend ooglid en nauwe pupil wordt het 'syndroom van Horner' genoemd. Dit ontstaat meestal door een afscheuring van de onderste zenuwwortels.

Soms is de zenuw naar het middenrif betrokken bij het letsel. Hierdoor kan het middenrif (diafragma) aan de kant van het letsel stilstaan. Dit kan in de eerste 3 levensmaanden kortademigheid geven, vooral bij de voeding. De meeste laesies herstellen spontaan. Een operatie waarbij het slappe middenrif strak getrokken wordt, hoeft slechts zelden te worden uitgevoerd.

Wat voor behandeling is er mogelijk?

De revalidatiebehandeling van uw kind richt zich vooral op het voorkomen van contracturen (verkorting van spieren, pezen en/of gewrichtskapsels) en het zo goed mogelijk kunnen meedoen thuis en op school.

De diagnose voor de behandeling

SMK Icon Doorverwijzing Kids
1.

Doorverwijzing

SMK Icon Vraaggesprek Kids
2.

Vraaggesprek en lichamelijk onderzoek

SMK Icon Revalidatieplan Kids
3.

Revalidatieplan

Behandelingen