Slijtage enkel

Artrose (slijtage) in de enkel is een aandoening die het kraakbeen tussen drie botdelen in de enkel aantast. Hoe erger de beschadiging, hoe groter de pijn en moeite als u loopt, de voet afwikkelt of lang staat. Artrose wordt langzaam steeds erger en gaat niet over. Wel is de aandoening op diverse manieren te behandelen. Maak dus liever vroeg dan te laat een afspraak om de behandelopties met onze orthopeden te bespreken.

Het enkelgewricht
Het enkelgewricht bestaat uit 3 botdelen: het scheenbeen, het sprongbeen en het kuitbeen. De uiteinden van die botten zijn bedekt met een laagje kraakbeen. Dit kraakbeen zorgt ervoor dat de enkelgewrichten soepel kunnen bewegen. Een gezonde enkel laat zich makkelijk en zonder pijnklachten buigen en strekken. U kunt probleemloos traplopen, wandelen, staan, hurken, fietsen et cetera.

Klachten artrose enkel
Bij artrose in uw enkel slijt het kraakbeen in het enkelgewricht en wordt ook het onderliggende bot aangetast. Uiteindelijk kan het gewrichtskraakbeen zelfs helemaal verdwijnen. De botuiteinden komen dan tegen elkaar. Dit veroorzaakt stijfheid en een stekende pijn in uw enkel. Soms ziet u ook een zwelling. Daarnaast kennen we klachten als opstartpijn in de ochtend en nachtpijn. Er is onderzoek nodig om te bepalen in welke fase de artrose in de enkel zich bevindt en wat de beste behandeling voor u is.

De oorzaak
Deze vorm van artrose ontstaat op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door een ongeluk, een standsafwijking van de enkel, het bereiken van een oudere leeftijd of een reumatische aandoening. Soms is de oorzaak niet te achterhalen.

Slijtage enkel

1.1A Slijtage Enkel
1.

Zij-aanzicht

1.1B Slijtage Enkel
2.

Vooraanzicht

De diagnose voor de behandeling

SMK Icon Doorverwijzing
1.

Doorverwijzing

SMK Icon Vraaggesprek
2.

Vraaggesprek en lichamelijk onderzoek

SMK Icon Bloedonderzoek
Optioneel
3.

Bloedonderzoek

SMK Icon Rontgen
Optioneel
4.

Röntgenonderzoek

Hoe te behandelen?
Voor de behandeling van artrose in de enkel zijn er meerdere mogelijkheden. De dokter bepaalt samen met u wat het beste voor u is. Bijvoorbeeld een behandeling waarvoor geen operatie nodig is, zoals:

  • het aanpassen van uw dagelijkse activiteiten;
  • het aanpassen van uw schoen(en);
  • een injectie met corticosteroïden;
  • fysiotherapie;
  • pijnstilling.

Als u met de orthopeed kiest voor een operatie, dan is het vastzetten van de enkel (enkelartrodese) de meest voorkomende behandeling. Soms kan een kijkoperatie, kunstenkel (enkelprothese) of standscorrectie van de enkel de oplossing zijn.

Behandelingen