Scoliose

Als je wervelkolom krom groeit noemen we dat een ‘scoliose’. De wervels in je rug staan dan niet helemaal recht boven elkaar. Soms heb je dit al vanaf je geboorte. Meestal zie je dit pas in de pubertijd, omdat je dan hard groeit. Je bent dan vaak tussen de 10 en 15 jaar oud.

We weten niet altijd hoe de bocht in je rug precies ontstaat. Het komt bij ongeveer 2 op de 100 kinderen voor. Meisjes hebben vaker een scoliose dan jongens.

Klachten

Gelukkig heb je meestal niet zoveel klachten. Soms heb je last van pijn of vermoeidheid. Dit komt omdat je spieren harder moeten werken om rechtop te blijven. Soms valt het op dat één schouder lager staat dan de andere. Ook kan het zijn dat je taille aan één kant hoger is. Als je een hele grote bocht hebt, kan het zijn dat je last hebt met ademhalen.

Buktest

Met een simpele test kun je kijken of je misschien een bocht in je rug hebt. Dit noemen we de ‘buktest’. Bekijk het filmpje hieronder.

Hoe werkt de buktest?

Sport en bewegen

Met een bocht in je rug mag je alles doen. Het kan wel zijn dat niet alles lukt. Het is belangrijk om te bewegen en te sporten. Hoe sterker de spieren van je rug worden, hoe beter. De sport die je kiest maakt niet uit, als je maar je hele lichaam gebruikt.

Behandelingen

Hoe sneller je de bocht in je rug ontdekt, hoe beter wij deze kunnen behandelen. Als je in de groei bent, houden we je rug extra goed in de gaten. De bocht kan dan namelijk erger worden. Ook maken we regelmatig foto’s van je rug. Na de groei hoef je niet meer zo vaak naar het ziekenhuis te komen.

We kunnen de bocht in je rug op verschillende manieren behandelen:

Fysiotherapie

Heb je een kleine bocht? Dan krijg je oefeningen om je rug soepel te houden en je houding te verbeteren. We kijken dan regelmatig of de bocht in je rug niet erger wordt.

Brace

Heb je last van je bocht? Of wordt je bocht steeds groter? Dan moet je een brace dragen. Hiermee proberen we te voorkomen dat je bocht groter wordt.

Operatie

Als je bocht te groot wordt, dan krijg je een operatie. Dit is gelukkig niet vaak nodig.

De diagnose voor de behandeling

SMK Icon Doorverwijzing Kids
1.

Doorverwijzing

SMK Icon Vraaggesprek Kids
2.

Vraaggesprek en lichamelijk onderzoek

SMK Icon Bloedonderzoek Kids
Optioneel
3.

Bloedonderzoek

SMK Icon Rontgen Kids
Optioneel
4.

Röntgenfoto's maken

Behandelingen

Lees de veelgestelde vragen over scoliose