Reumatologie

Spierreuma (Polymyalgia rheumatica)

Polymyalgia rheumatica (PMR) is een vorm van ontstekingsreuma die ook wel spierreuma wordt genoemd. De Sint Maartenskliniek heeft veel expertise in de behandeling van reumatische aandoeningen zoals PMR en baseert zich hierbij op recent wetenschappelijk onderzoek.

Wat is polymyalgia rheumatica?

Polymyalgia rheumatica (PMR) is een veel voorkomende vorm van ontstekingsreuma. In de volksmond wordt PMR ook wel ‘spierreuma’ genoemd, waarbij het wel verwarrend is dat deze term soms ook voor andere ziekten met spierklachten gebruikt wordt. De naam ‘polymyalgia’ betekent letterlijk: ‘meerdere pijnlijke spieren’. Lange tijd werd gedacht dat PMR veroorzaakt werd doordat de spieren ontstoken waren. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat niet de spieren ontstoken zijn, maar juist de slijmbeurzen, pezen, peesaanhechtingen. En ook sommige gewrichten kunnen meedoen.

Daarnaast kan er bij sommige patiënten een vaatontsteking ontstaan. Dit noemen we ‘reuscel arteriïtis’. Deze vaatontsteking zit in de grote en middelgrote bloedvaten en kan in uw hele lichaam voorkomen. De meest bekende vorm is arteriïtis temporalis. Hierbij is een bloedvat bij de slapen van uw hoofd ontstoken. U heeft dan veel last van hoofdpijn, problemen bij het zien en soms ook andere klachten, zoals pijn bij het kauwen. Als u deze klachten krijgt, is het verstandig dit snel aan uw reumatoloog te laten weten.

Bij PMR kunt u last hebben van de volgende klachten:

  • Pijn, stijfheid en moeite met bewegen van de nek, schouders, heupen en bekkengebied, met name in de ochtend. De klachten kunnen verbeteren door bewegen;
  • Koorts;
  • Algeheel gevoel van malaise/niet lekker voelen;
  • Onbewust afvallen;
  • Moeite met opstaan uit een stoel;
  • Moeite met armen boven het hoofd tillen;
  • Veel moeite met andere dagelijkse handelingen zoals douchen, aankleden, sporten, werken, et cetera.

Bij vaatontsteking (arteriïtis temporalis):

  • Hoofdpijn;
  • Moeite met zien, dubbelzien;
  • Pijn bij het kauwen;
  • Koorts;
  • Onbewust afvallen.

Verloop en prognose

De Sint Maartenskliniek kan PMR goed behandelen. Hierbij schrijven we bijna altijd prednison voor. Dit is een ontstekingsremmer. Prednison werkt bij de meeste patiënten goed. Na het starten met prednison heeft u al snel veel minder klachten. De medicatie (prednison) wordt dan langzaam (in 2 tot 3 jaar) afgebouwd. Dit geldt echter niet voor iedereen. Het kan zijn dat prednison bij u onvoldoende werkt en dat de klachten van de PMR na verloop van tijd toch weer terugkomen. Hierdoor kan de behandeling soms langer duren. Soms moet u een extra reumaremmer gebruiken, bijvoorbeeld als u veel last heeft van bijwerkingen van de prednison. Reumaremmers schrijven we ook voor als de ziekte te vaak opvlamt of weer terugkomt.

In de Sint Maartenskliniek denken we dat de behandeling van PMR beter moet kunnen. Daarom doen we wetenschappelijk onderzoek naar deze ziekte. Lees hier meer over.

Meer informatie

Meer informatie over PMR vindt u op de website van ReumaNederland.

De diagnose voor de behandeling

Als uw arts geen andere ziektes kan vaststellen, zal hij de diagnose PMR uiteindelijk stellen op basis van uw leeftijd (of u ouder bent dan 50 jaar), uw klachten en uw bloedbezinking.

SMK Icon Doorverwijzing
1.

Doorverwijzing

SMK Icon Vraaggesprek
2.

Vraaggesprek en lichamelijk onderzoek

SMK Icon Bloedonderzoek
3.

Laboratoriumonderzoek

SMK Icon Rontgen
Optioneel
4.

Röntgenfoto's maken

SMK Icon Echografie
Optioneel
5.

Echografie

Behandelingen