Standsafwijking van de tenen

Bij de Sint Maartenskliniek zien we heel vaak tenen die niet recht staan. Wat deze hamertenen, klauwtenen en mallet tenen veroorzaakt, verschilt per persoon. Ook krijgt niet iedereen er veel last van in het dagelijks leven. Voor mensen die wél ernstige klachten krijgen door de scheefstand van de tenen bieden onze orthopeden diverse oplossingen.

Verschillende soorten tenen
Elke teen (behalve de grote teen) heeft 3 kootjes. Bij een standsafwijking van de tenen kan er sprake zijn van:

  • een hamerteen: het gewrichtje tussen het eerste (basis-) kootje en het tweede kootje is gebogen;
  • een mallet teen: het gewrichtje tussen het tweede en derde (eind-) kootje is gebogen;
  • een klauwteen: deze beide teengewrichtjes zijn gebogen. Ook is het gewrichtje tussen de teen en het middenvoetsbeentje overstrekt.

Klachten standsafwijking tenen
Hamer- en klauwtenen kunnen stijf of soepel zijn. Soepele hamer- en klauwtenen zijn buigbaar: u kunt ze met de vingers rechtmaken. Omdat ze nog flexibel zijn, geven deze ‘scheve’ tenen weinig last. In de loop der jaren kunnen hamertenen stijver worden. Ze geven minder of helemaal niet meer mee en beginnen tegen de binnenkant van de schoen te drukken. Hierdoor ontstaan soms likdoorns of eksterogen, wondjes, nagelproblemen of ontstekingen. Na een tijdje gaat ook het gewrichtje tussen de teen en het middenvoetsbeentje pijn doen. Soms gaat het zelfs uit de kom. Als dit gebeurt, ontstaat er pijn of eeltvorming onder de voorvoet.

Er is onderzoek nodig om te bepalen in welke fase de standsafwijking van uw tenen zich bevindt en wat de beste behandeling voor u is.

De oorzaak
Standsafwijking van de tenen ontstaat vaak door een combinatie van oorzaken. Het evenwicht in de voetspieren kan bijvoorbeeld verstoord zijn. We zien dit vaak na een ongeluk, bij het bereiken van een oudere leeftijd, bij neurologische aandoeningen en ziektes als diabetes en reuma. Bij patiënten met een scheve grote teen (hallux valgus) zien we soms dat de tweede teen overbelast raakt of omhoog wordt gedrukt. Dit komt omdat de grote teen de tweede teen wegduwt. Soms is de oorzaak van de kromstand van de tenen niet precies te achterhalen.

Standsafwijking van de tenen

1.5 Standsafwijking Van De Tenen 2
1.

Bovenaanzicht

1.5 Standsafwijking Van De Tenen 1
2.

Zij-aanzicht

De diagnose voor de behandeling

SMK Icon Doorverwijzing
1.

Doorverwijzing

SMK Icon Vraaggesprek
2.

Vraaggesprek en lichamelijk onderzoek

SMK Icon Bloedonderzoek
Optioneel
3.

Bloedonderzoek

SMK Icon Rontgen
Optioneel
4.

Röntgenonderzoek

Hoe te behandelen?
Voor de behandeling van standsafwijking van de tenen zijn er meerdere mogelijkheden. De dokter bepaalt samen met u wat het beste voor u is. In principe is de eerste behandeling een aanpak zonder operatie. Dat komt omdat de standsafwijkingen in het begin vaak nog soepel zijn. Hieronder vindt u enkele opties die de arts met u kan doorspreken:

  • Uw huidige schoenen laten oprekken door de schoenmaker.
  • Een ander type schoen kopen (zacht materiaal, meer ruimte bij de tenen).
  • Hulpmiddelen in uw schoenen dragen (viltjes, teen ortheses, ringpleisters).
  • Een schoen op maat laten maken.

Als bovenstaande maatregelen onvoldoende helpen, kan de orthopeed in overleg met u kiezen voor een operatie. Daarmee corrigeren we de stand van de tenen, zodat ze weer mooi recht staan. Hierdoor passen de tenen beter in uw schoenen en verdwijnen uw klachten.

Behandelingen