Revalidatiegeneeskunde

Dwarslaesie

Bij een dwarslaesie is er schade aan het ruggenmerg. De gevolgen van een dwarslaesie kunnen zeer ingrijpend zijn. Uw wereld staat ineens helemaal op z'n kop. Bij de Sint Maartenskliniek vormen we een heel team om u heen. Samen zorgen we dat u uw leven zo snel én zo goed mogelijk weer terug krijgt.

Hét revalidatieziekenhuis van Nederland

Dwarslaesierevalidatie is een van de belangrijkste specialismen van de Sint Maartenskliniek. Door onze specialisatie in dwarslaesie weten wij wat u nodig heeft. U hoeft ons niets uit te leggen. En dat is wel zo fijn. Wij gebruiken bovendien de nieuwste revalidatiemethodes en hebben het enige decubituszorgpad van Nederland. Omdat we al onze revalidatie- en ziekenhuiszorg onder één dak aanbieden, kunnen we u van begin tot eind helpen.

Wat is een dwarslaesie?

Bij een dwarslaesie heeft u schade aan uw ruggenmerg, meestal door een ongeval, ontsteking of bloeding. De boodschappen tussen uw hersenen en de rest van uw lichaam worden hierdoor niet meer goed doorgegeven. De meeste mensen met een dwarslaesie kunnen niet meer staan of lopen. Maar een dwarslaesie is veel meer dan dat.

Een dwarslaesie betekent niet altijd dat uw ruggenmerg volledig is doorgesneden. Ook kleinere beschadigingen kunnen de communicatie via uw zenuwbanen verstoren, en leiden tot een verstoring van uw beweging of gevoel. Soms is eerst een operatie nodig om meer ruimte te maken. In andere gevallen krijgt u medicijnen om de beschadiging te verkleinen. Zenuwen die in de knel hebben gezeten, kunnen zich deels herstellen. Ook na een periode van maanden. Dat geldt niet voor zenuwen die helemaal kapot zijn. Het is vaak afwachten of er spontaan herstel optreedt.

Klachten

Door de dwarslaesie kunnen uw zenuwen de signalen van uw hersenen niet (goed) meer doorgeven. Daardoor kunt u last hebben van de volgende klachten:

  • Krachtverlies
  • Gevoelsstoornissen en pijn
  • Spasmen
  • Problemen met uw blaas en darmen
  • Problemen met seksualiteit en vruchtbaarheid 
  • Doorligwonden (decubitus) of andere beschadigingen van uw huid
  • Ademhalingsproblemen
  • Psychische klachten

Behandelmogelijkheden

Onderzoek & innovatie

Vroeger was de dwarslaesierevalidatie voorspelbaar. De hoogte van de laesie bepaalde het behandelsucces. De techniek was beperkt. Maar nu zijn er talloze technische mogelijkheden om de revalidatie te verbeteren en aan te passen. Niet al deze toepassingen zijn voor iedereen bereikbaar. Maar dankzij onderzoek en innovatie is het gereedschap van revalidatie  enorm uitgebreid. Daarom blijven we als Sint Maartenskliniek investeren in innovatie- en onderzoeksprojecten.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste (wetenschappelijke) ontwikkelingen over dwarslaesiezorg? Vul dan dit formulier in en u ontvangt maximaal vier keer per jaar onze nieuwsbrief. 

Specialisten Dwarslaesie

Meer Specialisten