Revalidatiegeneeskunde

Dwarslaesie

Dwarslaesierevalidatie is één van onze belangrijkste specialismen. De Sint Maartenskliniek is de enige kliniek in Nederland met state-of-the-art revalidatiemethodes voor patiënten met een dwarslaesie in een ziekenhuis-setting. Dit biedt meer mogelijkheden voor bijvoorbeeld diagnostiek en overleg met andere specialisten.

Innovatie

Vroeger was de dwarslaesierevalidatie voorspelbaar. De hoogte van de laesie bepaalde het behandelsucces. De techniek was beperkt. Maar nu zijn er talloze technische mogelijkheden om de revalidatie te verbeteren en aan te passen. Niet al deze toepassingen zijn voor iedereen bereikbaar. Maar dankzij innovatie is het gereedschap van revalidatie  enorm uitgebreid. Daarom blijven we als Sint Maartenskliniek investeren in innovatie- en onderzoeksprojecten. Op deze site kun je bijvoorbeeld meer lezen over exoskelet technologie.

Geluk zit niet in je benen

Veel mensen die net een dwarslaesie hebben gekregen, zitten met het beeld ‘mijn dwarslaesie is het einde van de wereld’. Maar we zien dat dit absoluut niet het geval is. Geluk zit niet in je benen of armen. Het zit in wat je wel kunt, contacten met anderen en de regie kunnen voeren over je eigen leven. Natuurlijk heeft een dwarslaesie een enorme impact op je leven, maar we zien dat de meeste revalidanten een (nieuwe) invulling van hun levensgeluk vinden.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste (wetenschappelijke) ontwikkelingen over dwarslaesiezorg? Vul dan dit formulier in en u ontvangt onze (kwartaal)nieuwsbrief. 

Het verhaal van Paul. Bron: Revalidatie Nederland

Eigen regie

Tijdens de behandeling stimuleren we patiënten continu om goed na te denken over hun eigen wensen en doelen. Wat is er allemaal en wat wilt u bereiken? Waar kan ik voor mij de beste zorg krijgen? Die vragen moeten centraal staan bij de keuze voor een revalidatiecentrum. En daarna. Na het revalidatietraject in een gespecialiseerd centrum gaat u namelijk naar huis en is uw huisarts formeel uw hoofdbehandelaar. Die heeft natuurlijk minder dwarslaesie-ervaring dan u. En dat maakt dat u uw eigen beste adviseur bent. Door telkens te blijven nadenken over wat u wilt bereiken, en op de hoogte te blijven van alle revalidatiemogelijkheden die er zijn, zorgt u zelf voor uw optimale revalidatie.

Sport

Een dwarslaesie betekent voor de revalidant een leven lang (meestal) zittend doorbrengen. Dat heeft een enorme invloed op de fysieke en mentale gezondheid. Langdurig zitten kan leiden tot hart- en vaatziekten. Bovendien brengt het vaak verveling met zich mee. Sport helpt calorieën verbranden en verbetert de conditie. Daarnaast is sporten gewoon leuk; je voelt je beter na sporten, gaat verveling tegen en je kunt je sociale netwerk uitbreiden. Daarom heeft sport binnen onze revalidatiebehandeling een belangrijke rol.

HandbikeBattle

Wij stimuleren onze revalidanten altijd het beste uit zichzelf te halen, zodat ze zo goed mogelijk kunnen meedoen in de maatschappij. We denken hierbij ook buiten de bestaande revalidatieprogramma’s. Daarom doen we ieder jaar mee aan de HandbikeBattle in Oostenrijk. Dit is een handbikewedstrijd voor mensen met een beperking en wordt georganiseerd voor revalidanten van alle revalidatiecentra in Nederland. Ook al is de HandbikeBattle een wedstrijd, door mee te doen krijgen revalidanten de mogelijkheid om fysieke en mentale grenzen te verleggen. Hiermee geven we deelnemers vertrouwen in hun eigen capaciteiten en vertrouwen om ook andere doelen te durven nastreven.

Kies je weg na een dwarslaesie

Aandoeningen

Specialisten Dwarslaesie

Meer Specialisten