Jeugdreuma

Jeugdreuma is een vorm van reuma die optreedt voor het 16e levensjaar. De Sint Maartenskliniek heeft veel expertise in de behandeling van reumatische aandoeningen zoals jeugdreuma en baseert zich hierbij op recent wetenschappelijk onderzoek.

Wat is jeugdreuma?

Jeugdreuma (kinderreuma) is een auto-immuunziekte en noemen we ook wel Juveniele Idiopathische Artritis (JIA). We spreken van jeugdreuma als een chronische ontsteking van één of meerdere gewrichten ontstaan is vóór je 16e levensjaar. Andere oorzaken moeten daarbij zijn uitgesloten.

Er is nog geen duidelijke oorzaak bekend van jeugdreuma. Maar onderzoek wijst uit dat zowel omgevingsfactoren als erfelijke factoren een rol spelen. Er zijn verschillende typen jeugdreuma. Welke type jij hebt, hangt onder meer af van het aantal gewrichten dat ontstoken is en of er systemische verschijnselen zijn zoals bijvoorbeeld koorts. Je kunt ook last krijgen van bijkomende klachten zoals rugklachten, peesontstekingen, psoriasis of oogontsteking. Ook de leeftijd waarop jeugdreuma begint verschilt per type. De oligoarticulaire vorm komt het meest voor. Hierbij zijn 1 tot 4 gewrichten ontstoken. De oligoarticulaire vorm begint meestal tussen het 2e en 4e levensjaar. Andere vormen van jeugdreuma beginnen meestal op latere leeftijd. Het meest tussen het 6e en 12e levensjaar en rond de puberteit. Jeugdreuma komt bij 1 tot 2 op de 1000 kinderen voor, iets vaker bij meisjes dan bij jongens.

Bij jeugdreuma kun je last hebben van de volgende klachten:

  • Pijn en stijfheid in gewrichten
  • Rugklachten
  • Systemische klachten zoals koorts

Verloop

Je groeit niet altijd over jeugdreuma heen. De ernst en de vorm van jeugdreuma hebben wel invloed op het verloop. Belangrijk is ook of de behandeling goed aanslaat. Er wordt continue onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van nieuwe medicijnen voor de behandeling van jeugdreuma. Met succes: 40 procent van de kinderen met jeugdreuma heeft na 8 tot 10 jaar geen symptomen meer en hoeft ook geen medicijnen meer te gebruiken. Dit geldt met name voor kinderen met de oligoarticulaire of de systemische vorm van jeugdreuma.

Meer informatie

Meer informatie over jeugdreuma vind je op de website van ReumaNederland  en op de website van jeugdreumavereniging

Jaarlijkse Wereld jeugdreuma dag

Speciaal voor Wereld jeugdreuma dag op 18 maart deelt Evi (7 jaar) haar verhaal. Bewegen lijkt zo vanzelfsprekend, maar dit geldt lang niet voor iedereen. Evi vertelt hoe zij dankzij de juiste behandeling volop geniet van haar bewegingsvrijheid. 

Lees meer

 

Evi voor wereld jeugdreuma dag

Eerder deelde we het verhaal van Lisa (10 jaar) die dankzij de juiste medicatie haar passie voor dansen en zwemmen weer heeft opgepakt.

Lees meer

 

De diagnose voor de behandeling

SMK Icon Vraaggesprek Kids
1.

Vraaggesprek en lichamelijk onderzoek

SMK Icon Bloedonderzoek Kids
Optioneel
2.

Bloedonderzoek

SMK Icon Rontgen Kids
Optioneel
3.

Röntgenfoto's maken

Behandelingen