Gek met Geneesmiddelen: Spondyloartritis

Gepubliceerd op: 03-09-2024

In deze video beantwoordt Bart van den Bemt de meest gestelde vragen over geneesmiddelen. Dit keer gaat hij in gesprek met reumatoloog Emmerik Leijten. Hij is expert op het gebied van spondyloartritis. Spondyloartritis is een verzamelnaam voor een groep reumatische aandoeningen die ontstekingen veroorzaakt in het bekken en de ruggenwervels. Een vorm van spondyloartritis is de ziekte van Bechterew, maar er zijn nog veel meer verschijningsvormen.

Spondyloartritis tot uiting vóór 45e levensjaar

Spondyloartritis kan worden onderverdeeld in twee groepen: mensen die voornamelijk last hebben van rugpijn en mensen die gewrichtsklachten ervaren in hun armen, handen, benen en voeten. Mensen met rugklachten ervaren bij het opstaan stijfheid die minstens een half uur aanhoudt. Spondyloartritis komt vaak tot uiting vóór het 45e levensjaar. Deze aandoening komt vaak voor bij mensen met een chronische ontstekingsziekte zoals darmziekten, oogontstekingen en chronische huidaandoeningen of bij mensen waarbij de aandoening in de familie voorkomt.

Belangrijkste advies: blijf bewegen

Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar het is belangrijk om te blijven bewegen. Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen om je lichaam soepel te houden, waardoor de pijn vermindert. Daarom adviseren we om regelmatig te bewegen, bijvoorbeeld door te wandelen, fietsen of zwemmen. Een oefentherapeut kan ook helpen de klachten te verminderen met specifieke oefeningen die gericht zijn op het verlichten van pijn en stijfheid.

Ontstekingsremmende pijnstillers verminderen pijn en stijfheid

Ook geneesmiddelen kunnen de pijn verminderen bij spondyloartritis. Ontstekingsremmende pijnstillers zoals naproxen, diclofenac en ibuprofen kunnen de pijn en stijfheid verminderen en mogelijk ook het ziekteproces afremmen. Als deze pijnstillers onvoldoende werken, dan kiezen we soms voor specifieke reumageneesmiddelen, zoals sulfasalazine of biologicals zoals tumornecrosisfactor-alfaremmer, interleukine-17-remmers en JAK-remmers.