GRAIL-training bij incomplete dwarslaesie
Mensen met een motorisch incomplete dwarslaesie zijn gedeeltelijk verlamd. Zij kunnen vaak nog wel lopen, maar dit gaat meestal langzamer of met ondersteuning van een hulpmiddel, zoals een wandelstok. De loopvaardigheid kunnen wij trainen met de GRAIL, een geavanceerde loopband in een virtuele omgeving die meer uitdaging biedt tijdens de revalidatietraining. Eline onderzocht of een GRAIL-training effectiever is dan een standaard looptraining op een normale loopband, in combinatie met krachtoefeningen. De resultaten lieten zien dat GRAIL-training vergelijkbare resultaten opleverde als de standaard looptraining. Beide trainingen zijn daarom geschikt voor revalidatie.
Onderzoek naar lopen met exoskelet
Mensen met een motorisch complete dwarslaesie zijn volledig verlamd en afhankelijk van een rolstoel. Met een soort looprobot, ook wel exoskelet genoemd, kunnen sommigen weer een stukje lopen. Om in balans te blijven, zijn wel krukken of een rollator nodig. Dit komt deels doordat zij geen gevoel hebben in hun benen. Om dit te compenseren, onderzocht Eline of trillingen op de borst kunnen helpen bij het lopen in een exoskelet. Deze trillingen geven informatie over de gewrichtsverdeling op de benen. Het onderzoek liet zien dat trillingen op de borst nauwelijks effect hadden op het lopen in een exoskelet.
Over deze promotie
- Promotie: vrijdag 17 januari 12.30 uur.
- Titel proefschrift: Improving walking capacity after spinal cord injury (online beschikbaar: proefschrift Eline Zwijgers)
- (Co)promotor(en): Prof dr ACH Geurts, Prof. Dr. NLW Keijsers, Dr IJW van Nes
- De verdediging is te volgen via de livestream van de Academiezaal.