Falende knieprothese: spreken patiënten en chirurgen wel dezelfde taal?
Malou ter Molder, onderzoeker van de Sint Maartenskliniek, is onlangs gepromoveerd met haar onderzoek naar ontevredenheid na een knieprothese. Het blijkt dat patiënten en artsen een totaal ander beeld hebben van een geslaagde operatie.
De volgende uitkomsten delen we graag:
- Eén op de vijf patiënten is niet blij met het resultaat.
- De ontevreden patiënt heeft nog veel pijn na de greep, kan niet goed lopen of voelt zich onstabiel in de knie.
- De ontevreden patiënt is niet in staat om normale activiteiten uit te kunnen voeren zoals wandelen, fietsen, rustig zwemmen en zware huishoudelijke taken.
- Kniespecialisten kijken niet naar de dagelijkse activiteiten maar naar 'geen verbetering in pijn gedurende de dag'
Wat is een slechte uitkomst?
Malou richtte haar onderzoek op het begrijpen en duidelijk maken van een ‘slechte uitkomst’. Wat is dat precies en hoe kunnen we dat meten? Voor de patiënt is het dagelijkse functioneren allesbepalend. Niet alleen de pijn.
Meer oog voor de dagelijkse activiteiten
Kniespecialisten weten redelijk goed wat bij patiënten leeft, maar zouden iets meer oog kunnen hebben voor het feit dat bij patiënten vooral het wel of niet kunnen uitvoeren van dagelijkse activiteiten op de voorgrond staat.
Geen internationale overeenstemming
Er is geen internationale overeenstemming tussen patiënten en kniespecialisten over hoe een slechte uitkomst na een knieprothese-ingreep het beste gemeten kan worden. Dat maakt het lastig om resultaten te verbeteren.
Advies naar aanleiding van proefschrift
Op basis van dit proefschrift worden knie-experts geadviseerd om met elkaar af te spreken hoe we een slechte uitkomst na een knieprothese-ingreep internationaal op dezelfde manier gaan meten. Daarmee kunnen we resultaten van knieoperaties gaan verbeteren en gaat dit ons helpen om vóór een operatie makkelijker in te kunnen schatten welke patiënten niet tevreden zullen zijn met de nieuwe knie.
Meer informatie over de promotie
Bekijk hier de video waarin Malou zelf uitlegt hoe ze te werk is gegaan en tot haar conclusie is gekomen.
https://vimeo.com/938973359/4267331a60?share=copy
Ook kunt u hier haar proefschrift inzien voor meer achtergrondinformatie. https://www.maartenskliniek.nl/media/bh2eqew5/smk_proefschrift-mtm_webversie.pdf