De Nijmeegse Vierdaagse lopen met artrose? Het kan!
Kun je met artrose de Nijmeegse Vierdaagse lopen? En zo ja, hoe doe je dat dan? Daar waren de onderzoekers van de Sint Maartenskliniek benieuwd naar. De experts in deze kliniek voor houding en beweging adviseren mensen met artrose om regelmatig te bewegen. De Nijmeegse Vierdaagse is wel meteen heel veel bewegen. Kan zoveel activiteit samengaan met artrose? Dit Vierdaagse-onderzoek laat zien van wel. Want 31 van de 33 deelnemers liepen de Vierdaagse uit! Lees verder voor meer informatie en de sleutels voor succes.
Hoe zag het onderzoek eruit?
De oproep van de Sint Maartenskliniek leverde 33 enthousiaste Vierdaagse-lopers met artrose op. Zij zijn zowel vóór als tijdens de Nijmeegse Vierdaagse gevolgd. Dit gaf inzicht in de bestaande klachten en de voorbereidingen van de Vierdaagse-lopers met artrose. Tijdens het lopen werd er dagelijks met behulp van een app gevraagd naar de vermoeidheid, pijnklachten, medicatie en succesfactoren voor het uitlopen van de Vierdaagse. De onderzoekers van de Sint Maartenskliniek doen meer onderzoek naar onder andere artrose en het op afstand monitoren van patiënten.
Wie deden er mee?
Er deden 33 mensen met artrose mee aan het onderzoek, met een gemiddelde leeftijd van 61 jaar. De meesten waren vrouw (73%) en deelnemers hadden met name last van knieartrose (44%). Zestien mensen liepen de 30km, 16 de 40km en één persoon zelfs de 50km! Er was ruime ervaring met het lopen van de Vierdaagse, slechts vier mensen liepen voor de eerste keer. Eén deelnemer gaf aan niet getraind te hebben, de anderen trainden tot maximaal vier keer per week.
Hoe ging het?
Eenendertig mensen (94%) liepen de Vierdaagse succesvol uit! Helaas vielen er op de tweede dag twee deelnemers uit door knieklachten. Dit aantal is vergelijkbaar met de 10% uitvallers tijdens deze 105e editie van de Vierdaagse. In de grafiek is te zien dat de gemiddelde pijn (van de artrose) en vermoeidheid toenemen tijdens de wandeldagen tot een score van ongeveer 6 op een schaal van 10 (waarbij 0 geen pijn is en 10 de ergst mogelijke pijn). Iets meer dan de helft van de deelnemers gebruikte op minstens één van de dagen pijnstilling.
Top vijf sleutels voor succes
Hoe je zelf het succes van het lopen van de Vierdaagse kunt beïnvloeden? De meest genoemde succesfactor was het gebruik van pijnstilling voorafgaand aan of tijdens het wandelen. Hierbij de top vijf:
- Pijnstillers gebruiken
- Vaker pauzes en rust nemen
- Aanpassen van het looptempo
- Focus verleggen en genieten
- Doorzetten!
Conclusie
Het mooie nieuws is dat we kunnen concluderen dat het goed mogelijk is de Nijmeegse Vierdaagse uit te lopen met artrose! Omdat de pijn van artrose helaas ook een beperking kan zijn bij het lopen, is het in dat geval raadzaam om (extra) pijnstilling te gebruiken. Voor en tijdens het wandelen kan paracetamol of een NSAID, zoals ibuprofen of een plaatselijke gel, uitkomst bieden. Overig belangrijk advies voor toekomstige Vierdaagse lopers met artrose is om het looptempo aan te passen en voldoende rust te nemen. En vooral: blijven genieten!