1. Artrose hoort bij ouder worden
Veel mensen denken dat artrose een onvermijdelijk gevolg is van ouder worden. Hoewel leeftijd een risicofactor is, betekent dit niet dat iedereen op latere leeftijd artrose krijgt. Andere factoren zoals genetica, overgewicht, en eerdere gewrichtsblessures spelen ook een grote rol. Het is belangrijk om te weten dat niet iedereen ouder dan een bepaalde leeftijd artrose heeft én dat je maatregelen kunt nemen om de kans op artrose te verkleinen.
2. Alleen ouderen krijgen artrose
Hoewel artrose vaker voorkomt bij oudere mensen, kunnen ook jongere mensen de aandoening krijgen. Atleten, mensen met overgewicht, en degenen die vaak dezelfde beweging maken, zoals door hun werk, lopen een verhoogd risico. Daarnaast kunnen genetische factoren (zoals bij heupdysplasie of de ziekte van Perthes) en eerdere gewrichtsblessures bijdragen aan de ontwikkeling van artrose op jongere leeftijd. Het is dus niet alleen een ziekte voor ouderen.
3. Slechte voeding veroorzaakt artrose
Voeding speelt een rol in de gezondheid van gewrichten, maar slechte voeding op zich veroorzaakt geen artrose. Een gezond dieet kan helpen om een gezond gewicht te behouden en ontstekingen te verminderen, wat indirect de kans op artrose kan verkleinen. Er is echter geen direct verband tussen specifieke voedingsmiddelen en het ontstaan van artrose. Het belangrijkste is om gezond en gevarieerd te eten.
4. Bewegen maakt artrose erger
Veel mensen denken dat bewegen de symptomen van artrose erger maakt en meer schade aanricht. In werkelijkheid is regelmatige, matige lichaamsbeweging juist goed voor mensen met artrose. Beweging helpt de spieren rondom de gewrichten te versterken, de mobiliteit te verbeteren en de pijn te verminderen. Activiteiten zoals wandelen, zwemmen, en fietsen zijn vaak aan te raden. Het is wel belangrijk om zware, impactvolle oefeningen te vermijden en een oefenprogramma te volgen dat is opgesteld door een fysiotherapeut.
5. Pijn door artrose is onvermijdelijk en onbehandelbaar
Hoewel artrose chronische pijn kan veroorzaken, betekent dit niet dat mensen moeten accepteren dat pijn een vast onderdeel van hun leven is. Er zijn veel behandelingsopties beschikbaar om de symptomen van artrose te beheersen en de kwaliteit van leven te verbeteren. Deze omvatten medicatie, fysiotherapie, gewichtsverlies, en in ernstige gevallen chirurgische ingrepen zoals het plaatsen van een knie- of heupprothese. Vroege diagnose en behandeling kunnen de progressie van de ziekte vertragen en helpen om de pijn beter onder controle te houden.
6. Kraakbeen kan niet herstellen
Een ander veelvoorkomend misverstand is dat eenmaal beschadigd kraakbeen nooit kan herstellen. Hoewel het waar is dat kraakbeen zich minder goed herstelt dan andere weefsels in het lichaam, zijn er behandelingen en innovaties die kunnen helpen. Injecties met hyaluronzuur, stamceltherapie en andere nieuwe technieken bieden hoop op verbetering van de gewrichtsfunctie en vermindering van pijn.
7. Veranderingen in het weer veroorzaken artrose
Veel mensen met artrose melden dat hun symptomen verergeren bij koud of vochtig weer. Hoewel weersomstandigheden invloed kunnen hebben op de symptomen, veroorzaken ze geen artrose. Het is de reeds aanwezige aandoening die gevoeliger kan reageren op veranderingen in luchtdruk en temperatuur, maar deze weersomstandigheden zijn niet de oorzaak van de ziekte zelf.
Conclusie
Het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over artrose. Als u symptomen van artrose ervaart, is het belangrijk om de huisarts te raadplegen voor een juiste diagnose en een passend behandelingsplan.
Beperken uw artroseklachten u in het dagelijks leven? U kunt bijvoorbeeld geen lange afstanden lopen, traplopen is lastig en ’s nachts heeft u last van de pijn. Als fysiotherapie en medicijnen niet meer helpen, vraag dan uw huisarts om een verwijzing naar de Sint Maartenskliniek.
Beperken uw klachten u in het dagelijks leven? U kunt bijvoorbeeld geen lange afstanden lopen, traplopen is lastig en ’s nachts heeft u last van de pijn. Als fysiotherapie en medicijnen niet meer helpen, vraag dan uw huisarts om een verwijzing naar de Sint Maartenskliniek.