Gezond ouder worden met een dwarslaesie

Gezond en gelukkig oud worden met een dwarslaesie gaat niet vanzelf. Het proces van ouder worden verloopt anders dan bij mensen zonder dwarslaesie. Zo heeft u een groter risico op andere aandoeningen en complicaties. Daarom is een combinatie van medische zorg, preventie en een gezonde leefstijl belangrijk. 

Van thuis blijven wordt u niet gelukkiger en fitter. Daarom is het goed om bezig te blijven en dingen te ondernemen. Ga bijvoorbeeld weer werken, als dat lukt. Of sporten. Dat verbetert de conditie, geeft een goed gevoel, kan een uitlaatklep zijn én is een manier om nieuwe mensen te ontmoeten. De Sint Maartenskliniek laat u – ook na de revalidatie – kennismaken met nieuwe mogelijkheden. Denk aan skiën met een dwarslaesie, quadrugby en een zeilweekend. Vaak geeft het revalidanten een enorme oppepper.

Risico’s voor de gezondheid

Een dwarslaesie betekent een leven lang (meestal) zittend doorbrengen. Dit heeft invloed op uw fysieke gezondheid. U heeft bijvoorbeeld een groter risico op het krijgen van decubitus, botontkalking en spasticiteit. Ook verstopping, urineweginfecties en nierproblemen komen vaker voor. En door minder fysieke activiteit en veranderingen in de stofwisseling is er een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Gelukkig zijn er ook maatregelen die u kunt nemen om die risico’s te verminderen. Zoals gezonde voeding, voldoende water drinken en aangepaste beweging. Onze behandelaars bespreken alle mogelijkheden met u.

Na de revalidatie

Krijgt u tijdens of na uw revalidatie toch gezondheidsproblemen die horen bij een dwarslaesie? Dan hebben wij veel specialisten en expertise in huis om u te helpen. Zelfs als u een operatie nodig heeft voor bijvoorbeeld decubitus of bij (complexe) orthopedie. Daarnaast komt u ook na uw revalidatie één keer in de twee jaar terug op onze nazorgpoli. Op die manier zorgen we ervoor dat u gezond ouder kunt worden met een dwarslaesie.

Wat kunt u van ons verwachten?

U krijgt uitleg en instructie om de kans op decubitus zoveel mogelijk te voorkomen.

Bij een dwarslaesie heeft de huid meer zorg en aandacht nodig. Doordat u niet alle pijn, aanrakingen of druk op uw huid voelt, is uw huid kwetsbaarder. Door onder andere druk, schuiven en wrijving kunnen uw huid en de lagen daaronder beschadigd raken. Zo kunt u doorzit- of doorligwonden krijgen. Dit wordt ook wel decubitus genoemd. 

Ziet u een rode drukplek? Dan is het belangrijk om snel actie te ondernemen en de oorzaak van de decubitus aan te pakken.

Als u toch decubitus heeft, dan kunnen wij u van A tot Z behandelen binnen ons unieke decubituszorgpad

We willen u graag helpen om gezond oud te worden en dat eventuele complicaties van de dwarslaesie zoveel mogelijk kunnen worden voorkomen. Bij de nazorgpoli ondersteunen wij u als u in een medisch stabiele situatie terecht bent gekomen. Dit is vaak zo'n drie jaar na het ontstaan van de dwarslaesie.

Op de poli lopen de revalidatiearts, verpleegkundig specialist, ergotherapeut, fysiotherapeut en maatschappelijk werker samen met u alle aspecten na die bij een dwarslaesie horen. Zowel medische zaken als voorzieningen en hulpmiddelen. Ook kunt u bij hen terecht met uw vragen en problemen.

Het is belangrijk dat u naar deze polikliniek komt als uw revalidatiearts of verpleegkundig specialist dit heeft voorgesteld. De ervaring leert dat het beter is om problemen te voorkomen, dan ze achteraf op te lossen.