
Een nieuwe knie
Op zijn 42ste wordt Jan Dieter algemeen directeur van een notariskantoor. Een mooie baan, maar wel een waarbij hij veel op kantoor zit en weinig beweegt. Terwijl hij dát nu net zo hard nodig heeft om zich goed te voelen. Terugkijkend op deze periode noemt de sportliefhebber het lachend een kwelling en hij vertelt dat hij al 52 jaar oud is als hij op advies van de huisarts contact opneemt met de Sint Maartenskliniek. Daar zetten de orthopeden tot twee keer toe een spuit. “Toen dit niets veranderde vroeg dokter Busch of ik niet genoeg pijn had geleden en of ik niet een nieuwe knie wilde. Ik zei direct ja.”
Deelnemen onderzoek
“Toen ik terug kwam om de operatie door te spreken kreeg ik vanuit de afdeling Research de vraag of ik wilde deelnemen aan een wetenschappelijk onderzoek naar een nieuw type knieprothese. De onderzoeksters vertelden mij eerlijk wat het onderzoek in zou houden qua testen en controles, en wat er mis zou kunnen gaan met de nieuwe kunstknie zelf. Ik hoefde er niet lang over na te denken. Ik wilde graag het risico van zo’n nieuwe behandeling nemen als dit de kans vergrootte op een leven waarin ik als vanouds volop zou kunnen sporten. Een leven zonder had mij geestelijk geen goed gedaan.”
Weer pijnloos sporten
De operatie verloopt voorspoedig en Jan Dieter kan tot zijn grote geluk vrij snel weer zijn geliefde sporten oppakken. Totdat hij in 2018 in Zeeland zijn enkel breekt… “Orthopedisch chirurg Witteveen zei ‘Hij is kapot, maar met een paar schroeven is dit goed op te lossen’. Dat klopte, want ik voel op dit moment geen enkele beperking. Ik tennis, fiets en loop gerust anderhalf uur hard op het voetbalveld. Zonder pijn!”
Tiptop uit de controle
Zomer 2020 ondergaat Jan Dieter zijn vijfjaarcontrole van zijn knieprothese. Dit is het derde controlemoment in het tien jaar durende onderzoekstraject. “Ik reed er weer graag van Deventer voor naar Nijmegen. Het is hartstikke interessant om te zien hoe alles er vanbinnen uitziet. Daarnaast weet ik natuurlijk dat mijn deelname aan dit onderzoek er aan kan bijdragen dat andere patiënten misschien ook zo’n prothese krijgen. Bij mij zag alles er na vijf jaar intensief gebruik nog tiptop uit. Ik verwacht nog zeker tot op mijn zeventigste op deze manier met deze knieprothese vooruit te kunnen!”
Koen Defoort, orthopedisch chirurg: “Als een patiënt geschikt is om deel te nemen aan een bepaald orthopedisch onderzoek, wordt deze benaderd door iemand van onze afdeling Research. Nee zeggen mag. Ik krijg dat niet te horen, al zou het mij niks uitmaken als iemand weigert. Ik ga áltijd voor een goede relatie met mijn patiënten en bied iedereen de beste mogelijke orthopedische behandeling. Als mensen wél besluiten mee te doen is dat natuurlijk fantastisch. Dit helpt ons enorm om de orthopedische zorg van morgen nóg beter te maken.”