Artikeloverzicht

Eye opener - Leefstijl als medicijn

Natuurlijk is de dokter er voor je als je klachten hebt. Toch kun je er ook zelf voor zorgen dat je minder snel ziek wordt, door gezondere keuzes te maken. Hoe precies? Nou, zo.

Misschien ken je het wel. Je doet boodschappen in de supermarkt en tijdens het afrekenen ligt er, pal voor je neus, een chocoladereep in het schap. Die gris je mooi nog even mee! Hartstikke lekker en op z’n tijd natuurlijk prima, alleen minder gezond. Toch krijgen we steeds vaker te maken met dit soort verleidingen. Kijk alleen al naar welke producten je op ooghoogte tegenkomt in diezelfde supermarkt. Grote kans dat dit ongezonde snacks zijn. Daarbij komt ook nog eens dat we minder bewegen dan vroeger. We zitten langer achter een beeldscherm en nemen vaker de auto, in plaats van te fietsen of lopen. Niet de meest gezonde leefstijl, als je erover nadenkt. Op termijn kan dit zelfs leiden tot klachten, zoals kortademigheid bij lage inspanning, pijnlijke gewrichten of suikerziekte.

Voorkomen is beter dan genezen

Er is daarom steeds meer aandacht voor leefstijlpreventie. Een moeilijk woord, maar het betekent dat je nu al bepaalde gezonde keuzes maakt, terwijl je nog gezond bent. De kans op het krijgen van een (latere) ziekte neemt daardoor af. Leefstijlpreventie is een breed begrip, je kunt het op allerlei verschillende manieren toepassen. In Nederland gebeurt dat ook al. Een mooi voorbeeld is roken: omdat er steeds meer rookvrije plekken zijn, komen kinderen minder snel in aanraking met sigaretten. Dat verkleint de kans dat ze later zélf gaan roken en allerlei klachten krijgen. Dat roken (long)kanker kan veroorzaken, weet iedereen. Maar er kleven meer gevolgen aan: wist je bijvoorbeeld dat je door roken sneller reuma kunt krijgen? Niet roken, of stoppen met roken, heeft dus grote voordelen. Ook ziekenhuizen experimenteren veel op het gebied van preventie. Zo kunnen sommige patiënten een leefstijlprogramma volgen in aanloop naar een operatie. Denk bijvoorbeeld aan tips om de spierkracht te verbeteren. Door iemand zo fit mogelijk de operatie ‘in’ te krijgen, gaat het herstel ook sneller, blijkt uit onderzoek.

"Je kunt niet alles voorkomen, maar wel veel bereiken met een gezonde(re) leefstijl"

Slaap jezelf gezond

We denken bij een gezonde leefstijl vaak aan de standaard dingen, zoals meer bewegen, niet roken en weinig tot geen alcohol. Maar wist je dat het ’m ook in kleine dingen zit? Voldoende slaap bijvoorbeeld. Een langdurig slaaptekort heeft nadelige gevolgen voor je gezondheid. Door op tijd naar bed te gaan en gemiddeld zeven tot acht uur te slapen, doe je jouw lijf een groot plezier. Verder is het minstens zo belangrijk dat je mentaal goed in je vel zit. Veel mensen vinden het bijvoorbeeld fijn om deel uit te maken van de maatschappij, dat maakt hun leven betekenisvol. Iemand die nauwelijks onder de mensen komt, kan zich sneller eenzaam voelen. Ook dat is dus een belangrijke basis van leefstijlpreventie. Hoewel er al veel aandacht is voor leefstijlpreventie, kan het altijd beter. Denk bijvoorbeeld aan het goedkoper maken van groenten en fruit en een hogere belasting op ongezonde producten. Op die manier worden mensen nog meer geprikkeld om een gezondere keuze te maken.

Kleine aanpassingen, groot plezier

Natuurlijk kun je niet alles voorkomen: soms is ziek worden een kwestie van pech. Maar dat je een hoop kunt bereiken met een gezondere leefstijl, is zeker. Het helpt daarbij om kleine doelen te stellen. Zo klinkt twintig kilo afvallen als een groots plan en is het daardoor misschien moeilijk vol te houden. Je kunt dan beter kleine stapjes nemen. Ga bijvoorbeeld drie keer per week een halfuur lopen, of vervang je tussendoortjes voor gezonde snacks. Heb je dat eenmaal onder de knie, dan is het tijd voor een nieuw doel. Het lijken misschien kleine aanpassingen, maar op de lange termijn kunnen ze een groot effect hebben.