Wat zijn de symptomen van reuma?
Er bestaan meer dan honderd verschillende vormen van reuma. Iedere vorm heeft verschillende symptomen. Reumatische aandoeningen kunnen in elk gewricht voorkomen. U kunt beginnende reuma herkennen aan de volgende symptomen:
- Pijn aan een gewricht: als het gewricht niet dik is, en er vooral bij het bewegen en belasten van uw gewrichten pijn is, kan er sprake zijn van artrose. Als de gewrichten duidelijk dik zijn, hebben mensen vaak pijn in rust die wat beter gaat na bewegen. Dit past meer bij gewrichtsontsteking (artritis).
- Stijfheid: wanneer u een tijdje heeft gezeten of gelegen, kan er stijfheid zijn in uw spieren of gewrichten. Bij artrose duurt de stijfheid kort, bij ontstekingsreuma vaak erg lang, een uur bijvoorbeeld.
- Krakend /knarsend geluid: meestal komt dit voor bij gezonde gewrichten, net als bij het ‘knakken’ van gewrichten. Dit is niet iets om ongerust over te zijn. Soms kan kraken wijzen op artrose. Artrose in de handen, knieën (gonartrose) en heupen (coxartrose) zijn veel voorkomende vormen.
- Vermindering van beweeglijkheid: u heeft steeds meer moeite om soepel te bewegen. Verandering van vorm: reuma – met name artrose - kan verdikkingen in uw botten veroorzaken. Hierdoor verandert het bot van vorm.
- Spierpijnen: spierpijnen komen vaak bij jonge vrouwen voor. Als dat lang duurt en gepaard gaat met moeheid, buik- en hoofdpijn klachten, dan is er meestal sprake van fibromyalgie. Dit is een vervelende maar onschuldige aandoeningen. Bij oudere mensen boven de 50 jaar kan forse spierpijn komen door spierreuma (Polymyalgia Reumatica).
- Rugklachten: de ziekte van Bechterew (spondyloartritis) kan met name bij jonge mannen leiden tot pijn en langdurige stijfheid in de rug.
Wanneer moet ik naar de dokter?
Wanneer u langer reumatische klachten heeft, is het van belang een afspraak met uw huisarts te maken. Ga in ieder geval naar de dokter als u langer dan vier weken last heeft van een van de volgende verschijnselen:
- Uw gewrichten zijn dikker
- U kunt minder soepel bewegen
- Pijn of stijfheid in uw spieren of gewrichten
Hoe wordt reuma vastgesteld?
Uw huisarts voert een reuma-onderzoek bij u uit. Hierbij vraagt hij naar uw klachten en onderzoekt hij uw lichaam. De huisarts beoordeelt of u een vorm van reuma heeft. Soms zal hij een röntgenfoto of bloedonderzoek aanvragen om de ernst van uw aandoening te bepalen. Wanneer uw klachten ernstig zijn, kan uw huisarts u doorverwijzen naar de afdeling Reumatologie voor verdere diagnose en behandeling.