Jong en een beroerte
Het zal je maar gebeuren, je bent nog geen 50 jaar en je krijgt een beroerte. De oorzaak van een beroerte op jonge leeftijd is meestal niet meteen duidelijk en vraagt om uitgebreid onderzoek. Wanneer u jonger bent dan 50 jaar en een beroerte hebt doorgemaakt, behoort u tot de groep die wij aanduiden als ‘young stroke’.
Specifieke vragen
De Sint Maartenskliniek houdt in het klinische of poliklinische revalidatieprogramma rekening met de specifieke vragen van een jonger persoon met een beroerte. Denk aan werk of school, gezin en sport. Daarnaast werken wij voor de young stroke-revalidanten samen met het Radboudumc, waar ze wetenschappelijk onderzoek doen naar de oorzaken en behandeling van young stroke-revalidanten.
Verschillende rollen
Binnen de revalidatie in de Sint Maartenskliniek is er aandacht voor het omgaan met lichamelijke beperkingen en/of beperkingen in denken en doen na een beroerte. Deze beperkingen kunnen invloed hebben op verschillende rollen in het leven, zoals de rol van partner of ouder, of de rol van werknemer of student. Samen brengen we in kaart welke rollen voor u belangrijk zijn en welke problemen u ervaart door de beroerte.
Behandeling
De behandeling is gericht op het weer zo goed mogelijk kunnen uitvoeren van uw rollen. In sommige gevallen adviseren wij u een traject voor arbeidsre-integratie te volgen bij een andere organisatie. Daarnaast is goede informatie over de toekomstverwachting erg belangrijk en is er binnen de revalidatie aandacht voor ‘secundaire preventie’: het verminderen van het risico op een nieuwe beroerte of het risico op andere hart- en vaatziekten. Wij informeren u over een gezonde leefstijl en er is aandacht voor het instellen van de juiste medicatie.
De psycholoog en maatschappelijk werkende hebben aandacht voor de gevolgen van de beroerte die passen bij de activiteiten en levensvragen op dat moment. Denk hierbij bijvoorbeeld aan werk en school, rol in het gezin, rol als partner en omgaan met vermoeidheid.