Met een Augmented Reality-bril in de operatiekamer
Bij de Sint Maartenskliniek plaatsen we jaarlijks ongeveer 10 procent van alle schouderprotheses in Nederland. Al deze ervaring en kennis benutten we ook om te innoveren. De nieuwste technieken worden ingezet en verder verfijnd. Zo stond orthopedisch chirurg Marco van der Pluijm afgelopen december voor het eerst in de operatiekamer met een Augmented Reality-bril op. ‘Een beetje vreemd, maar het werkt geweldig.’
Met jaarlijks 350 schouderprothese-operaties en 100 revisies is de Sint Maartenkliniek koploper in Nederland. Lange tijd vormde een röntgenfoto de basis voor het implanteren van een schouderprothese. Tegenwoordig wordt standaard een CT-scan of een MRI-scan gemaakt. Daarmee krijgen chirurgen voorafgaand aan de operatie een gedetailleerd 3D-beeld te zien. Daarop is precies te zien waar zich bijvoorbeeld de grootste slijtage bevindt en hoe de stand van het gewricht is.
Perfect passende prothese
Om nog meer te profiteren van de beschikbare 3D-informatie bracht de leverancier van schouderprotheses in samenwerking met haar Belgische softwarepartner in 2017 het Trumatch Personalized Shoulder System-programma op de markt. Hiermee kan de orthopedisch chirurg in een digitale omgeving een prothese ín de CT- of MRI-scan plaatsen, om te kijken welke prothese er perfect in past. Om die vervolgens voor de patiënt te kiezen en te gebruiken in de operatie.
Operatie-advies
Daarnaast kan de innovatieve software een zeer nauwkeurige (computer)planning maken van hoe een operatie het beste uit te voeren is. Het softwareprogramma geeft als het ware een advies en begeleiding voor de operatie. Voor ervaren chirurgen kent de anatomie van het lichaam geen geheimen. Het geoefende timmermansoog in combinatie met de computerplanning zorgt voor een extra nauwkeurige plaatsing van de prothese.
Augmented Reality
En zelfs dan blijven verdere verbeteringen altijd mogelijk. Bijvoorbeeld wanneer je die planning er tijdens de operatie naast kunt houden, via een Augmented Reality (AR) -bril. De Nederlandse protheseleverancier ging er wederom samen met haar Belgische partner voor zitten en ontwikkelde software waarmee dat mogelijk was. Momenteel wordt deze AR-bril, of Hololens, in de Sint Maartenskliniek en twee andere ziekenhuizen getest.