Eye opener - Radiologie in beweging
Musculoskeletale radiologie: het klinkt ingewikkeld, maar het is radiologie op het gebied van houding en beweging. Wat kun je er allemaal mee? En wat zijn de ontwikkelingen?
Van radiologie heb je vast weleens gehoord. Toch weten veel mensen niet wat het werk van een radioloog precies inhoudt. Sommigen denken bijvoorbeeld dat een radioloog alleen maar in een donker hokje in het ziekenhuis naar foto’s staart. Het tegenovergestelde is waar: de radioloog speelt juist een belangrijke rol in de diagnose en behandeling van een patiënt. Natuurlijk zijn die scans en röntgenfoto’s wel een belangrijk onderdeel van het werk. Zo kan er namelijk gekeken worden of een patiënt een aandoening wel of niet heeft.
Beoordelen én behandelen
Radiologie is een breed specialisme wat je nog verder kunt onderverdelen. De ene radioloog houdt zich bijvoorbeeld alleen maar met het hart bezig, de ander kijkt puur naar de hersenen. Voor sommige radiologen (zoals in ons ziekenhuis) staat juist het bewegingsapparaat centraal. Denk daarbij aan botten, spieren, pezen en gewrichten. Musculoskeletale radiologie, heet dat met een sjiek woord. Naast het beoordelen van foto’s, voeren de radiologen in de Sint Maartenskliniek ook behandelingen uit. Heeft een patiënt bijvoorbeeld last van een gewrichtsontsteking, dan kan de radioloog ervoor kiezen om een geneesmiddel in dat gewricht te spuiten. Verder is het mogelijk om een biopt van bepaald weefsel of vocht af te nemen. De radioloog werkt hierin nauw samen met andere specialisten, waaronder de orthopeed en sportarts.
Succesvol experiment
In de musculoskeletale radiologie worden veel experimentele behandelingen gedaan, zo ook in de Sint Maartenskliniek. Een mooi voorbeeld is de tenniselleboog. Bij die aandoening is er een ontsteking in de aanhechting van de pezen aan de buitenkant van de elleboog. Dat kan weer uitstralen naar de onderarm en pols, met pijn als gevolg. Lange tijd was er geen goede behandelmogelijkheid voor patiënten met deze aandoening. Fysiotherapie en rust houden hielpen een beetje, maar de klachten bleven. Radiologen in de Sint Maartenskliniek ontwikkelden een nieuwe behandeling, waarbij er met een naald een kleine bloeding wordt gemaakt in de pees van de elleboog. Door die bloeding komen bepaalde stofjes vrij die de ontsteking remmen en het herstelproces bevorderen.