Eye opener - Rode oortjes
Na een dwarslaesie is een groot deel van je lichaam verlamd. De eerste jaren ben je voornamelijk bezig met overleven en revalideren. Kom je daarna nog wel toe aan seks? En hoe moet dat dan? Misschien verbazend, maar het antwoord zit tussen je oren. Op twee manieren.
Iemand met een dwarslaesie is als mens niet veranderd. Dat betekent dat hij of zij dezelfde seksuele behoeftes heeft als vóór de dwarslaesie. Voor je verlangens maakt het namelijk niets uit of delen van je lichaam niet meer functioneren. Seksualiteit zit voor het grootste gedeelte tussen je oren. Daar wordt het interessant. Want de flexibiliteit van je brein bepaalt of je in staat bent om seksuele prikkels te ervaren op plaatsen waar je nog wel gevoel hebt. Hoe zit dat?
Net als in de film
Wie de film ‘Intouchables’ gezien heeft, weet hoe heerlijk de hoofdrolspeler het vond als zijn oren gemasseerd werden. Ook in het echt worden dat vaak de gevoelige plekjes bij mensen met een dwarslaesie: de oren en de nek. Dat gaat niet vanzelf. Toch slagen mensen erin om van dergelijke plekjes hun nieuwe erogene zone te maken. Sommigen zeggen zelfs dat ze een net zo bevredigend seksleven hebben als voor hun dwarslaesie. Maar het is niet altijd gemakkelijk. Je moet samen of alleen op onderzoek. Dat vraagt om creatief denken en openstaan voor nieuwe ideeën.
Zeggen wat je wilt
Intimiteit en seksualiteit hebben veel met elkaar te maken. Vaak gaat het een over in het ander. Knuffelen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Vragen of je partner bij je komt liggen of vragen om geknuffeld te worden is niet gemakkelijk. Het initiatief nemen is anders geworden. Toch is aanraking belangrijk. Het geeft verbondenheid. Daarom is het ook handig om aan goede vrienden te vertellen hoe je begroet wilt worden. Wat wil je als je iemand geen hand meer kunt geven? Een kus op je voorhoofd? Of een hand op je schouder? Zeggen wat je wilt is slim.
Je voelt niet wat je partner aan het doen is
Op dezelfde manier kun je ook kijken naar seksualiteit. Dat is een flinke zoektocht. Zeker voor vrouwen die langs de natuurlijke weg zwanger willen worden, is anders kijken naar seks vaak frustrerend. Je voelt niet wat je partner aan het doen is en dat kan zorgen voor onzekerheid en verdriet. Het kost tijd om te accepteren dat seks niet meer gaat zoals vroeger. Het is een zoektocht naar een andere manier van voldoening en bevrediging. De een slaagt er beter in dan de ander want ieder mens is anders. En iedere dwarslaesie is anders. Maar als je het wilt en samen flexibel en creatief kunt zijn, is het niet onmogelijk.
En kinderen krijgen? Kan dat ook?
Ook mensen met een dwarslaesie kunnen, afhankelijk van de hoogte van de laesie, kinderen krijgen. Eventueel kan er bij een man zaad afgenomen worden met een speciale medische vibrator. Een andere manier is operatief. Dit wordt in overleg met de revalidatiearts besproken. De meeste vrouwen met een dwarslaesie kunnen op een natuurlijke manier of via IVF zwanger worden en kinderen krijgen. Natuurlijk wordt de zwangerschap vaker gecontroleerd door een gynaecoloog.