Sems Olympiade: teamwork leidt tot topprestatie
Durf. Optimale voorbereiding. Motivatie. Discipline. Keihard trainen, aangemoedigd en gefaciliteerd door een geolied team zodat jij excelleert. Het zijn termen die je zowel op topsporters als op revalidanten kunt loslaten. Zeker als het om een ingreep als SEMLS gaat. Hoe belangrijk interdisciplinaire afstemming en samenwerking zijn in het traject van operatie tot en met revalidatie, blijkt uit het behandeltraject van Sem (16).
Sem Falize is vijf als hij in een coma belandt. De oorzaak is niet te achterhalen; wel is duidelijk dat het om niet-aangeboren hersenletsel (NAH) gaat. “Ik moest na de coma alles opnieuw aanleren”, vertelt de nu 16-jarige Sem. “Dat ging goed. Maar als ik te veel liep, voelde ik dat in mijn benen.”
Wat Sem beschrijft, ervaren veel kinderen met NAH: problemen met lopen of bewegen, moeite om de balans te houden. Een behandeling hiervoor is Single Event Multi Level Surgery, kortweg SEMLS.
Hierbij wordt in één operatie een of twee benen op meerdere plekken geopereerd om het weer mooi recht te maken. “Deze ingreep hebben we vooral met het oog op de toekomst laten doen”, vertelt Cora, Sems moeder. “De revalidatiearts van Sems mytylschool vertelde dat hij straks zijn eigen gewicht niet meer kan dragen. We hebben toen verschillende ziekenhuizen en specialisten bezocht. Uiteindelijk kwamen we bij de Maartenskliniek terecht. Na een uitgebreide loopanalyse en lichaamsonderzoek maakten we kennis met Dr. Arno.”