Wat is CT-onderzoek?
“CT-onderzoek gebruikt röntgenstraling om een dwarsdoorsnede van het lichaam te maken. De eerste CT-scanner gebruikte in plaats van de analoge röntgentechniek een ronddraaiende digitale detector tegenover een röntgenbuis. Daarmee werd het mogelijk uit allerlei richtingen afbeeldingen te krijgen van het lichaam. Bij de eerste scan werden de hersenen van een vrouw in beeld gebracht. In totaal duurde de verwerking van de beelden bijna 9 uur. Tegenwoordig is dat nog maar enkele seconden. De uitvinder van de CT-scan, Hounsfield, heeft er zeer terecht een Nobelprijs voor Geneeskunde voor gekregen.”
Wat is het doel van CT-onderzoek?
“Het doel van CT-scans is om dwarsdoorsneden van iemands lichaam te kunnen bekijken en zo te beoordelen wat er aan de hand kan zijn.”
Wat kun je uit een CT-scan afleiden?
“Je kunt interne organen bekijken zoals longen, lever, hart of hersenen. Maar ook botstructuren, breuklijnen, prothesemateriaal en gewrichten zijngoed zichtbaar. Bovendien kun je met een scan bekijken waar een bepaalde afwijking in een orgaan zich bevindt. Om bijvoorbeeld een infectie, een tumor of bloedvaten beter in beeld te brengen, wordt contrastvloeistof gebruikt. Die kan vlak voor de scan via een naaldje in de arm of een drankje worden toegediend. In ons ziekenhuis worden CTscans vooral gebruikt om naar de botstructuren, de gewrichten en de positie van protheses te kijken. Een klein deel van de scans wordt gebruikt om longweefsel te bekijken of herseninfarcten zichtbaar te maken.”
Wat is het verschil tussen CT-scans en een röntgenfoto, echo of MRI?
“Met CT kun je echt in het lichaam kijken. Dat is de meerwaarde ten opzichte van een röntgenfoto. Het detailniveau is bovendien een stuk hoger dan van echografie. Het verschil met MRI is dat deze techniek geen röntgenstraling gebruikt maar magnetische velden. MRI maakt ook plakjes, net als CT, maar is minder in staat botstructuren zichtbaar te maken. MRI wordt meer gebruikt om weke delen van elkaar te onderscheiden.”
Bij wie wordt het toegepast?
“In ons ziekenhuis wordt CT-onderzoek met name gedaan bij mensen met artrose, breuken en protheses en voor de preoperatieve planning. Verder kijken we naar mensen die een scoliose-ingreep hebben ondergaan waarbij de wervelkolom wordt rechtgezet. We kunnen dan goed zien of alle schroeven en plaatjes op de juiste plek zitten. De afdeling Reumatologie gebruikt CT vooral om naar de longen te kijken.”