Artikeloverzicht

"Ze kan er weer op uit, zonder pijn of de angst om te struikelen"

Allan Pieterse is Physician Assistant Revalidatiegeneeskunde in de Sint Maartenskliniek en in het Radboudumc. Hij was één van de behandelaars van Lies van Hoek.

“Patiënten die moeite hebben met lopen door bijvoorbeeld een hersenbeschadiging, kunnen terecht in het Loop Expertise Centrum (LEC) van de Sint Maartenskliniek. Vaak hebben zij al een revalidatietraject gevolgd, maar blijven ze problemen met lopen houden. Dat gold ook voor mevrouw Van Hoek. Zij kwam in november 2015 voor het eerst bij ons op het spreekuur op de mobiliteitspoli, enkele jaren na haar hersenbloeding. Mevrouw Van Hoek had veel last van haar voet, die scheef was gaan staan in de orthese. Dat veroorzaakte zóveel pijn, dat ze nauwelijks meer kon lopen. Ze was aan huis gebonden en kon haar dagelijkse activiteiten niet meer uitvoeren.”

Oplossing

“Voor ons was dat een reden om een gangbeeldanalyse te doen. Tijdens dit onderzoek konden we met behulp van een speciale apparatuur nóg beter naar haar voet kijken. We zagen dat mevrouw nog spierkracht in haar voet had, maar deze niet goed kon gebruiken. Een operatie, waarbij de voet werd rechtgezet, leek ons daarom de beste optie. De kans was namelijk groot dat ze nadien weer zou kunnen lopen zonder orthese. In een vervolggesprek bespraken we dit met mevrouw Van Hoek, waarna ze instemde met een operatie. Tijdens de ingreep werd een gewricht in de voet vastgezet én de kuitspier langer gemaakt. De voet kreeg daardoor weer een normale stand en kon niet meer kantelen.”

Speciale looptraining

“Een halfjaar na de operatie zag ik mevrouw Van Hoek opnieuw – in de tussentijd had zij een bewegingsprogramma gevolgd in de buurt van haar woonplaats. Hoewel de pijn weg was, liep ze nog steeds op haar oude, verstevigde schoenen. Ze durfde eigenlijk geen normale schoenen te dragen. Logisch, ook. Ze liep al járen op een aangepaste manier, dus het is moeilijk om je voet dan ‘ineens’ weer normaal te gebruiken. Om die reden verwees ik mevrouw Van Hoek naar het LEC voor een wekelijkse looptraining, op een speciale loopband.”

Positief resultaat

“Dankzij die loopband groeide het vertrouwen van mevrouw Van Hoek. Ik was verrast hoe snel ze vooruit ging! In totaal duurde de training een paar weken. Mét goed resultaat, want mevrouw kon weer op een normale manier lopen, zonder loopstok én op haar eigen schoenen zonder orthese. Het gaat misschien niet meer zo vlot als vroeger, maar ze kan er weer op uit, zonder pijn of de angst om te struikelen.”

Loop Expertise Centrum

“Toen mevrouw Van Hoek bij ons kwam, stond het LEC nog in de kinderschoenen. Daardoor zat er relatief veel tijd tussen de operatie en de looptraining in het LEC. Inmiddels gaat dat stukken sneller. Patiënten horen nu binnen een paar weken wat hun behandelopties zijn. Een eventuele operatie en poliklinische revalidatie volgen daarna zo snel mogelijk. Die snelheid is ook beter voor het verdere herstel.”

Meer bekendheid

“Mevrouw Van Hoek kwam toevallig bij ons terecht omdat haar fysiotherapeut haar op het LEC wees, maar lang niet iedereen kent het bestaan van ons centrum. Daarom vinden we het belangrijk om het LEC nóg beter onder de aandacht te brengen van patiënten en hun zorgverleners. We hebben hier namelijk een unieke samenwerking tussen de revalidatiegeneeskunde, de orthopedie en de wetenschap, omdat we nauw samenwerken met het Radboudumc. Daardoor kunnen we écht vernieuwende dingen doen en behandelopties aanbieden die voor patiënten het verschil kunnen maken. Veel centra bieden nu vooral het 'oefenen' aan, en eventueel krijgt een patiënt een orthese of beugel aangemeten. Maar als het lopen daarna niet verder verbetert, is de patiënt eigenlijk ‘uitbehandeld’. In het LEC is er vaak meer mogelijk, juist omdat wij gespecialiseerd zijn in loop- en balansproblemen na hersenschade. Natuurlijk zijn die mogelijkheden er niet altijd, maar ook dan is het voor patiënten fijn om te weten dat alle opties zijn bekeken.” 

Revalideren dichtbij huis

“Operaties vinden plaats in de Sint Maartenskliniek, maar dat geldt niet per se voor de revalidatie. Integendeel, zelfs. We willen zorgverleners in de regio juist verder helpen door mee te denken en adviezen te geven. Daarom kijken we eerst of het mogelijk is dat patiënten in een revalidatiecentrum dichtbij huis kunnen revalideren. Dat is voor patiënten – en hun behandelaars – toch het prettigst.”

De Sint Maartenskliniek en het Radboudumc hebben hun krachten gebundeld in het Loop Expertise Centrum. Deze samenwerking is gericht op volwassenen en kinderen met loop- en balansproblemen door een neurologische aandoening. Dankzij deze samenwerking kunnen specialisten met elk hun eigen deskundigheid werken aan uw behandeldoelen. We kunnen uw klachten en wensen effectief en uitgebreid onderzoeken. Voor de behandeling gebruiken we de laatste wetenschappelijke inzichten, innovaties en de nieuwste behandelapparatuur. Er kan vaak meer dan u denkt. Lees dan verder op onze pagina over beter lopen na zenuw- of hersenletsel.