Download dit plan

Behandeling klompvoet

Een klompvoet is een aangeboren afwijking aan de stand van voet. Als een klompvoet niet wordt behandeld, gaat uw kind op de buitenkant van de voet lopen. Dat levert veel klachten op, zoals drukplekken en pijn. De Sint Maartenskliniek behandelt een klompvoet volgens de Ponseti methode.

Bij de Sint Maartenskliniek hebben we jarenlang ervaring met de behandeling van een klompvoet. De behandeling volgens de Ponseti methode bestaat uit drie stappen:

1. Gipsbehandeling
2. Te korte achillespees verlengen
3. Bracebehandeling (boots en bar)

Toekomst

Bijna alle kinderen met een klompvoet die we behandelen volgens de Ponseti methode, krijgen een bijna normale voet. Het kan zijn dat u kleine verschillen blijft zien. Zo kan de klompvoet iets kleiner zijn en kunnen de kuitspieren dunner blijven. Hoe groot deze verschillen zijn, hangt af van de ernst van de klompvoet. Deze verschillen zorgen meestal niet voor problemen en blijven vaak onopgemerkt tot in de puberteit, wanneer kinderen groter en zwaarder worden waardoor zij de voet meer belasten. Kinderen met een klompvoet kunnen gewoon sporten, zelfs op een hoog niveau.

Onze behandeling

print

Een goede voorbereiding van uw bezoek aan onze polikliniek is belangrijk. Daarom is het handig als u vooraf van een aantal zaken op de hoogte bent.

Vragen formuleren

Een goed idee is om thuis alvast op te schrijven welke vragen u of uw kind ons wilt stellen en welke informatie u zelf wilt vertellen. Zo voorkomt u dat u iets vergeet te zeggen. Bovendien kan het helpen om goed onder woorden te brengen wat de klachten zijn.

Sms-dienst

In principe ontvangt u één week vóór de afspraak een sms-bericht van ons, met een herinnering aan onze afspraak. Als u geen mobiele telefoon hebt of geen sms-bericht wilt ontvangen, kunt u dit telefonisch aan ons doorgeven.

Waar meldt u zich?

U meldt zich samen met uw kind bij de polikliniek Orthopedie, vijftien minuten vóór de afgesproken tijd. Wanneer u voor de eerste keer komt, wordt uw kind eerst ingeschreven. Zijn er gegevens (zoals adres, zorgverzekeraar of huisarts) veranderd, dan geeft u dat ook bij aankomst bij de polikliniek Orthopedie door. De polikliniek Orthopedie vindt u vanuit de hoofdingang op de begane grond aan de linkerkant (routenummer 006). Als het nodig is, kunt u gebruikmaken van een rolstoel (borg €2,00).

Als u niet kunt komen

Kunt u niet naar de afspraak komen? Geef dit dan uiterlijk 24 uur van tevoren aan ons door via telefoonnummer (0485) 84 53 50 (maandag tot en met vrijdag 8.30 tot 16.30 uur).

Wat neemt u mee?

Bij het bezoek aan de polikliniek is het belangrijk dat u onderstaande zaken meeneemt:

  • Afspraakbevestiging
  • Verzekeringspas
  • Legitimatiebewijs zoals paspoort, rijbewijs of identiteitsbewijs
  • Overzicht van medicijnen die je gebruikt (verkrijgbaar bij de apotheek) (indien van toepassing)

Voorkomen van MRSA- en BRMO-bacterie

De Sint Maartenskliniek stelt alles in het werk om infecties bij patiënten te voorkomen. U kunt daar zelf aan meehelpen. Wanneer u één van de volgende vijf vragen met ‘ja’ kunt beantwoorden, verzoeken wij u dit aan te geven bij de afdeling waar uw kind onder behandeling is. Uw kind heeft dan mogelijk een verhoogde kans dat hij/zij de MRSA- of BRMO-bacterie draagt. Gezonde mensen worden van deze bacteriën niet ziek. Om te voorkomen dat andere patiënten besmet raken, worden er extra maatregelen genomen.

  • Heeft uw kind in de afgelopen twee maanden langer dan 24 uur in een buitenlands ziekenhuis gelegen?
  • Woont u in of heeft u een bedrijf met levende vleeskalveren, varkens of vleeskuikens?
  • Is uw kind drager van de MRSA-bacterie of een ander Bijzonder Resistent Micro Organisme (BRMO)?
  • Bent u of zijn andere gezinsleden drager van de MRSA-bacterie? Is uw kind opgenomen geweest in een Nederlands ziekenhuis of zorginstelling waar een probleem heerste met MRSA of een ander Bijzonder Resistent Micro Organisme (BRMO)?
print

Tijdens het eerste bezoek aan de polikliniek Orthopedie stellen we u en uw kind een aantal vragen. Ook word uw kind lichamelijk onderzocht.

Aanvullend onderzoek

Naar aanleiding van de ziektegeschiedenis en het lichamelijk onderzoek van uw kind besluit de behandelaar of dezelfde dag nog andere onderzoeken nodig zijn, zoals bloed prikken of röntgenfoto’s maken. Soms lukt het niet om een aanvullend onderzoek op dezelfde dag te laten plaatsvinden. Dan maken we met u een afspraak op een andere datum.

Medicatie

De behandelaar kan tijdens het consult besluiten om medicatie voor te schrijven. Het is dan ook belangrijk dat u weet welke medicatie uw kind op dit moment gebruikt, of in het verleden heeft gebruikt. Denk daarbij ook aan medicatie waarvoor uw kind allergisch is.

Pre-operatief onderzoek

Als de behandelaar tijdens de afspraak een operatie adviseert en u gaat daarmee akkoord, dan kan het zijn dat uw kind direct na de poli-afspraak een pre-operatief onderzoek krijgt. Dit onderzoek is bedoeld om te beoordelen of de operatie veilig is uit te voeren. Het pre-operatief onderzoek is op de polikliniek Orthopedie en duurt ongeveer 2 uur. Soms lukt het niet om het pre-operatief onderzoek op dezelfde dag te laten plaatsvinden. Dan maken we met u een afspraak op een andere datum.

print

De gipsbehandeling start binnen 1 à 2 weken na de geboorte van uw kind. Iedere week meten we nieuw gips aan, waarbij we de voet steeds een stukje verder in de juiste positie brengen. Dit noemen we gipsredressie.

Bij de gipsbehandeling moet het hele beentje in het gips: vanaf het dijbeen tot en met de tenen. Hiermee zorgen we ervoor dat uw kind het gips niet uittrappelt. Gemiddeld zijn er 4 tot 9 gipsen nodig, waarbij we de voet langzaam naar buiten draaien. Het wisselen van het gips gebeurt op de gipskamer. U kunt dan ook de huid van het voetje verzorgen. Met gips kunt u thuis uw kind niet in bad doen.

Aandachtspunten

  • Uw kind mag met het gips in alle houdingen slapen, zowel op de rug en de zij als op de buik.
  • Het gips mag niet nat worden. Vocht is een van de oorzaken van huidproblemen.
  • Als het gips toch een beetje nat wordt, föhnt u het droog met lauwe warmte.
  • Controleer regelmatig of het gips niet te strak zit en of er geen drukplekjes ontstaan.
  • Controleer regelmatig of de teentjes kunnen bewegen.
print

Na de gipsbehandelingen blijft in veel gevallen de achillespees te kort. Deze moeten we daarom verlengen.

Uw baby hoeft hiervoor niet onder narcose en krijgt ook geen ruggenprik. Na een verdovingsprikje kunnen we, door een klein sneetje in de huid, de achillespees doorsnijden. Nadat de achillespees is doorgesneden, leggen we een nieuw gips aan. Dit gips moet 3 weken blijven zitten zodat de achillespees tijd heeft om weer aan te groeien en te genezen. Na deze 3 weken is de achillespees genezen in de goede lengte.

print

Na het herstel van de achillespees starten we met een bracebehandeling. Dit zijn speciale schoentjes die op een beugel geklikt worden. Hierdoor blijven de voetjes in de goede positie staan en voorkomen we dat het voetje weer de stand van de klompvoet krijgt.

Het is belangrijk dat u altijd katoenen sokken in de schoentjes gebruikt. U moet ook altijd controleren of de hiel goed in de schoen zit; als uw kind zijn hiel op en neer kan bewegen in de schoen, moet u de schoentjes strakker aandoen. Let erop dat u de schoen niet zó strak aandoet, dat de tenen bekneld en slecht doorbloed raken. De tenen moeten rechtuit in de schoentjes steken.

Duur van de bracebehandeling

De eerste 3 maanden draagt uw kindje de brace 23 uur per dag. Bij het verluieren en het wassen mag u de brace afdoen. Na deze 3 maanden draagt uw kind de brace alleen als het in bed ligt. Uit bed mag uw kind voortaan zijn gewone schoentjes dragen. Deze bracebehandeling duurt totdat uw kind 4 jaar oud is.

Waarom duurt de behandeling van de brace zo lang?

Om de stand van de voet in de juiste positie te krijgen en te houden is een lange behandeling noodzakelijk. Om ervoor te zorgen dat de voet niet weer de stand van de klompvoet krijgt, is het belangrijk dat u de behandeling van de brace goed en trouw opvolgt. Juist omdat het een langzaam proces is, ziet u bij therapie-ontrouw niet meteen dat de voet weer in de oude stand gaat staan.

Aandachtspunten

Beugel met schoentjes bij bracebehandeling

  • Het is belangrijk dat u in deze periode de huid van uw kind regelmatig controleert op drukplekken.
  • Sokjes zonder naden helpen drukplekken te voorkomen.
  • Let er bij de aanschaf van kleertjes of van bijvoorbeeld een slaapzak op, dat deze wijd genoeg zijn of goed geopend kunnen worden.
print

Oudervereniging: www.klompvoet.nl