Download dit plan

Hand-Arm werkgroep

HAG staat voor Hand-Arm werkgroep kinderen. Het is een speciale behandelgroep voor kinderen met een armamputatie of aangeboren arm-/handdefect.

Als je een al dan niet aangeboren defect aan je armen of handen hebt, kun je (samen met je ouders/verzorgers) terecht bij de Hand-Arm werkgroep van de Sint Maartenskliniek, ook wel HAG genoemd. De HAG staat voor een groep deskundigen die elk met hun specifieke kennis in een multidisciplinair team, jou en je ouders/verzorgers kunnen begeleiden en behandelen.

Begeleiding HAG

Je kunt bij de HAG terecht voor begeleiding op het gebied van onder andere:

  • Vroegontwikkeling
  • Spelontwikkeling
  • Voorlichting en advies algemeen (zelfverzorging, school, hobby en sport)
  • Voorlichting en advies gericht op een prothesevoorziening
  • Aanmeten en vervaardigen van een prothese
  • Prothesetraining
  • Houdingsadviezen

Voor wie?

De HAG is voor kinderen en jongeren met een al dan niet aangeboren defect aan armen of handen (en hun ouders/verzorgers). Je bent welkom mét, maar ook zonder prothese.

Onze behandeling

print

Wanneer je bent verwezen voor de Hand-Arm werkgroep in verband met je korte arm, maken we eerst een afspraak voor een poliklinisch bezoek. Tijdens dit poliklinisch bezoek maak je samen met je ouders/verzorgers kennis met de revalidatiearts, de ergotherapeut en soms de instrumentenmaker. De revalidatiearts legt jou en je ouders het medische deel van de behandeling uit en geeft info over de Hand-Arm werkgroep. De ergotherapeut kijkt naar je functioneren in het dagelijks leven, geeft voorlichting, adviezen en tips. Uiteraard is er ruimte om vragen te stellen.

Na dit bezoek stelt het behandelteam een voorlopig revalidatieplan op. Dat kan betekenen: een training in arm-handvaardigheden zonder prothese of een behandeltraject van het aanmeten en het gebruik van een prothese. Daarna word je uitgenodigd op de zogeheten HAG-bijeenkomst.

print

De HAG-bijeenkomsten vinden één keer per twee maanden plaats. Jij en je ouders/verzorgers krijgen één of twee keer per jaar een uitnodiging voor deze bijeenkomsten. Dit hangt af van de behandelfase waarin je zit. Tijdens deze HAG-bijeenkomsten zijn alle deskundigen van de werkgroep aanwezig. Jij en je ouders/verzorgers bezoeken dan afwisselend de artsen, orthopedisch instrumentenmaker en de therapeuten.

Tussendoor kunnen jullie verblijven in de ouderruimte waar je ouders/verzorgers met ander ouders/verzorgers kunnen praten en jij met andere kinderen kunt spelen. Aan het einde van de ochtend komen de behandelaars tot een behandelvoorstel. De revalidatiearts of een van de teamleden belt je ouders/verzorgers om het voorstel voor te leggen. Daarna vindt vaststelling van het plan plaats.

Behandeling

Wanneer gekozen is voor een prothese, maken we een afspraak voor je om deze te laten aanmeten door de instrumentenmaker. Zodra de prothese klaar is, ga je een tijdje trainen bij de ergotherapeut en fysiotherapeut. De duur van de training en de behandelfrequentie hangt af van je leeftijd en het type prothese. Na afronding van de prothesetraining is er een controle (pasvorm, gebruik) tijdens de HAG-bijeenkomsten. We besteden dan gerichte aandacht aan vragen en problemen die te maken hebben met je groei en ontwikkeling.

Het kan ook zijn dat het behandelteam een behandeling voorstelt op het gebied van vroegontwikkeling, spelontwikkeling en motorische ontwikkeling. Ben je al wat ouder, dan kun je ook advies krijgen over vervolgopleidingen en mogelijkheden tot training van bijvoorbeeld huishoudelijke activiteiten, hout- en metaaltechnieken, sport en hobby.

Vaardigheidstrainingsdag

In de vaardigheidstrainingsdag word jij uitgenodigd om een zaterdag vaardigheden te komen oefenen. Dit doe je samen met andere kinderen met een vergelijkbaar probleem, bijvoorbeeld kinderen die ook een korte arm hebben. Het maakt niet of je wel of geen prothese hebt. 

Op deze dag staat ontmoeting en het samen bezig zijn centraal. Samen sporten, spelen, knutselen, koken, eten, oefenen en plezier hebben. Er is ruimte voor uitwisseling van ervaringen, ideeën en tips. Samen met één van de therapeuten vertel je aan het einde van de dag aan je ouders wat je die dag hebt meegemaakt en geleerd.

Voor elke leeftijdsgroep is een verschillende trainingsdag. Op basis van je leeftijd word je ingedeeld bij kinderen van tussen de 7 en 10 jaar oud of tussen de 10 en 14 jaar oud. Ben je jonger dan 7 jaar, dan kom je samen in een kleinere groep op een knutselmiddag. 

Wil je meer weten over de vaardigheidstrainingsdag of heb je een vraag? Laat hier een bericht achter, we nemen z.s.m. contact met je op.

print

Door deel te nemen aan de HAG-bijeenkomsten krijgen jij en je ouders/verzorgers advies, begeleiding en behandeling. Voor jonge kinderen en hun ouders/verzorgers is het bezoek aan de HAG tijdens zo’n bijeenkomst vaak een eerste kennismaking met kinderen en ouders in dezelfde situatie. Er zijn kinderen met diverse prothesen aanwezig. De ervaring leert dat je ouders/verzorgers het meestal heel waardevol vinden om met andere ouders in contact te komen die al wat ervaring hebben met de opvoeding van een kind met een vergelijkbare aandoening.

print

Bij de HAG krijg je te maken met een multidisciplinair team, dat bestaat uit een revalidatiearts, een orthopedisch instrumentenmaker, ergotherapeuten, fysiotherapeuten en een GZ-psycholoog (optioneel).

print

Heeft u na het lezen nog vragen of wilt u meer informatie? U kunt dan contact opnemen via (024) 365 9435.

E-mailen kan ook. Stuur een bericht naar [email protected].

Het verzenden van persoonlijke informatie via internet brengt altijd een bepaald risico met zich mee. Vanwege uw privacybescherming adviseren we u geen specifieke medische- of persoonsgegevens te vermelden.