Download dit plan

Technisch spreekuur spalken, schoenen en/of handen

Op het technisch spreekuur moet je zijn als er voor jou schoenen of spalken worden geadviseerd of aangepast. Schoenen zijn belangrijk om goed te kunnen staan en lopen. Spalken (ortheses) kunnen je helpen met steun voor je handen en polsen, maar ook voor je voeten, enkels en knieën. Tijdens het dragen kun jij je activiteiten met je handen beter uitvoeren of je loopt makkelijker. Soms worden spalken ook wel tijdens het slapen gebruikt om de spieren op lengte te houden.

Je kunt advies krijgen over aanpassingen aan je eigen schoenen, maar vaak gaat het ook over orthopedische schoenen, zeg maar: speciaal voor jou gemaakt. Als lopen echt moeilijk gaat of je hebt pijnklachten aan je voeten, dan zijn individuele spalken soms beter. Heb je advies nodig voor een specifieke arm-handspalk? Dan kun je er ook terecht. Op het technisch spreekuur bespreken we alles rondom technische dingen. Als wij het hebben uitgelegd en je wilt het proberen, kan het ook vaak direct worden aangemeten bij de Orthopedische Instrument Makerij (OIM).

Voor wie?

Als je naar het technisch spreekuur komt, ben je meestal al bekend bij de revalidatiearts of de orthopeed. Het kan ook zijn dat je fysiotherapeut met de huisarts heeft overlegd en dat die een verwijsbrief heeft gemaakt. Het hoeft niet altijd om een nieuwe spalk te gaan, ook een bestaande voorziening kan worden beoordeeld, want de revalidatiearts is daar samen met een fysiotherapeut en mensen van de techniek.

Hoe kom je hier terecht?

Je huisarts of een medisch specialist kan je naar ons technisch spreekuur verwijzen. Als je al bekend bent op de Sint Maartenskliniek, dan is het meestal je eigen revalidatiearts die je verwijst naar het spreekuur.

Onze behandeling

print

Op het spreekuur kijken de revalidatiearts, de orthopedisch instrumentmaker en de orthopedisch schoenmaker naar je probleem of pijnklacht en welke voorziening jou het beste kan helpen. Zij stellen een advies op (machtigingsaanvraag), en sturen dat samen met een kostenoverzicht naar de zorgverzekeraar.

print

Na het spreekuur weet je welk type spalk of schoen nuttig kan zijn. Daarna krijg je een afspraak bij de instrumentmaker of orthopedisch schoenmaker die de spalk of schoen gaat aanmeten. In de periode daarna wordt de schoen of spalk gemaakt.

print

Het behandelteam bestaat uit een revalidatiearts en een instrumentmaker en/of orthopedisch schoenmaker. Vaak is er ook een fysiotherapeut. Op het technisch handenspreekuur is er ook een handtherapeut aanwezig.

print

Heeft u na het lezen nog vragen of wilt u meer informatie? U kunt dan contact opnemen via (024) 365 9435.

E-mailen kan ook. Stuur een bericht naar [email protected].

Het verzenden van persoonlijke informatie via internet brengt altijd een bepaald risico met zich mee. Vanwege uw privacybescherming adviseren we u geen specifieke medische- of persoonsgegevens te vermelden.