Het gebruik van sensoren en algoritmes voor een behandelplan
Wanneer lopen niet goed meer gaat, is het belangrijk om de loopvaardigheid in kaart te brengen. In het Loop Expertise Centrum (LEC) meten we dit met een uitgebreide loopanalyse, maar we kunnen het ook meten met draagbare sensoren. Deze sensoren, die we op de voeten en het bekken plaatsen, zijn makkelijk in gebruik en minder kostbaar. De bewegingssensoren leveren veel data op. Door goede rekenprogramma’s wordt deze data omgezet naar een behandelplan of een evaluatie van een training. Dit noemen we ook wel een algoritme.
Nieuwe algoritmes voor betere loopvaardigheden
Carmen ontwikkelt in haar promotieonderzoek nieuwe algoritmes voor bewegingssensoren. De algoritmes rekenen de data van de sensoren om in bijvoorbeeld de grootte van de stappen, hoe snel iemand loopt en of iemand bijvoorbeeld eerst zijn hak of zijn tenen neerzet tijdens het lopen. Carmens onderzoek toont aan dat deze nieuwe algoritmes betrouwbare berekeningen uitvoeren en dat we deze dus kunnen gebruiken voor het meten van het lopen tijdens de revalidatie.
Beter lopen door een stoplicht
In een ander onderzoek tijdens haar promotietraject keek Carmen of mensen die een beroerte hebben gehad, hun looppatroon konden aanpassen met behulp van feedback. Mensen liepen op een loopband, terwijl op het scherm voor de loopband een stoplicht was afgebeeld. Als het licht groen was, liepen ze goed. Als het licht rood was, moesten ze bijvoorbeeld hun stappen vergroten. “We zagen dat de deelnemers met deze feedback beter op hun hak landden wat tot een veiliger looppatroon leidde.” De meeste deelnemers vonden deze feedback een nuttig hulpmiddel om het lopen verder te oefenen.
Over deze promotie
Promotie op woensdag 15 januari om 12.30. Titel proefschrift: Sensing the path to mobility. Advancing gait rehabilitation with sensor technology. Ook online beschikbaar.
(Co)promotor(en): Prof. Dr. NLW Keijsers, Dr K Smulders, Prof Dr. RGJ Meulenbroek, Prof Dr Ir PH Veltink, Dr NM de Vries. De verdediging is te volgen via de livestream van de Academiezaal.