Knieprothese en revisieoperatie
In de Maartenskliniek behandelen we veel patiënten met ernstige knie-artrose. Zij ervaren veel pijn en hebben moeite met bewegen. Wanneer medicatie of fysiotherapie niet meer helpt, kan een knieprothese uitkomst bieden. Zo’n knieprothese gaat ongeveer vijftien tot twintig jaar mee. Daarna is vaak een nieuwe operatie nodig. De hele knieprothese of onderdelen daarvan worden vervangen. Wij noemen zoiets een revisieoperatie. Dit is een complexe operatie. In de praktijk zien we steeds meer jonge mensen die een knieprothese nodig hebben. Hierdoor neemt het aantal revisieoperaties ook toe.
Scharnierprothese
Uit het onderzoek blijkt dat de reden van de revisie invloed heeft op de uiteindelijke uitkomst. Patiënten die last blijven houden van een stijve knie na de eerste operatie of revisieoperatie, hebben eigenlijk de slechtste uitkomsten. Zij ervaren meer pijn en blijven beperkt in hun mobiliteit. In deze groep patiënten hebben we gekeken of een scharnierporthese, waarbij de stabiliteit uit de prothese zelf wordt gehaald, een oplossing zou kunnen bieden. Patiënten die zo’n scharnierprothese kregen, hadden een duidelijke verbetering van het buigen en strekken van de knie, maar de pijn verminderde niet.
Wat als een revisie niet meer mogelijk is?
In zeldzame gevallen is een revisieoperatie niet meer mogelijk. Bij sommige patiënten was dan alleen nog een knieverstijving mogelijk, waarbij de knie wordt vastgezet en geen buiging meer mogelijk is. In enkele gevallen was zelfs een amputatie nodig. Het is belangrijk om samen met de patiënt te bepalen wat de beste oplossing is, met als doel een zo pijnvrij en functioneel mogelijk leven.
Toekomst van knieprotheses
Volgens Paul van Rensch ligt de toekomst van revisies in de combinatie van technische kennis en kunde en een persoonlijke benadering. Elke patiënt heeft hetzelfde doel: een pijnloze en goed functionerende knie, maar de weg ernaartoe is niet voor iedereen hetzelfde.
Over deze promotie