Promotieonderzoek over efficiënt gebruik van biologicals voor de behandeling van reumatoïde artritis
De Sint Maartenskliniek doet continu onderzoek naar nieuwe en bestaande behandelingen. Alleen op deze manier kunnen we patiënten onze unieke, gespecialiseerde en effectieve zorg bieden. Een mooi voorbeeld van onze onderzoekstraditie is het promotieonderzoek van Nathan den Broeder. Hij onderzocht verschillende manieren om biologische reumaremmers – biologicals - zo efficiënt mogelijk in te zetten voor de behandeling van reumatoïde artritis. Dit drukt de kosten van het gebruik van deze dure geneesmiddelen zonder in te leveren op de effectiviteit ervan.
Aanleiding onderzoek
Biologische reumaremmers zijn effectief voor de behandeling van reumatoïde artritis (RA), maar zijn duur, kunnen bijwerkingen geven en patiënten moeten deze injecteren of een infuus krijgen. Daarom is het goed om te onderzoeken hoe deze middelen zo efficiënt mogelijk kunnen worden ingezet.
Bevindingen en conclusie
Uit het proefschrift blijkt dat het stapsgewijs afbouwen van een type biologische reumaremmers (TNF-remmers) zorgt voor lagere kosten. Dit was vooral zo wanneer dit volgens een vastgesteld protocol werd uitgevoerd. Daarnaast bleek dat het niet mogelijk was te wisselen tussen twee biologische reumaremmers die erg op elkaar lijken: tocilizumab en sarilumab. Dit zorgde vaak voor opvlamming van de RA.
Het grootste deel van dit proefschrift gaat over de biologische reumaremmer rituximab. Dit middel was oorspronkelijk ontwikkeld voor de behandeling van lymfeklierkanker (Non-Hodgkin lymfoom). Toen rituximab later voor RA werd ingezet, is onvoldoende gekeken naar de geschikte dosis. Nathans onderzoek laat zien dat voor een aanzienlijk deel van de patiënten ook veel lagere doses voldoende werkzaam zijn. Dit zorgt minder bijwerkingen en een flinke kostenbesparing.
Over Nathan
Nathan den Broeder behaalde in 2018 cum laude zijn masterdiploma Biomedical Sciences aan de Radboud Universiteit. In datzelfde jaar startte hij met zijn promotietraject bij de afdeling reumatologie van de Sint Maartenskliniek. Nathan is momenteel werkzaam als onderzoeker bij de Sint Maartenskliniek, waarbij hij zich met name bezighoudt met klinische trials binnen de inflammatoire reumatische aandoeningen.
Datum: 4 maart 2024 14.30 uur
Locatie: Radboud Universiteit Nijmegen
Promovendus: Nathan den Broeder
Proefschrift: More than tapering, less than full dose
Efficient use of biologicals in the treatment of rheumatoid arthritis
Promotor(es): Prof. dr. F.H.J. van den Hoogen
Prof. dr. B.J.F. van den Bemt
Co-promotor: Dr. A. van der Maas (Sint Maartenskliniek)
Dr. L.M. Verhoef (Sint Maartenskliniek)