Download dit plan

Gipsbehandeling bij vergroeide borstwervels

De ziekte van Scheuermann is een groeistoornis van één of meer borstwervels. Het is belangrijk om de ziekte van Scheurmann zo vroeg mogelijk te behandelen, bijvoorbeeld door het aanleggen van een gipskorset.

Wat is de ziekte van Scheurmann?

De ziekte van Scheurmann is een groeistoornis van één of meer borstwervels. Hierdoor ontstaat er een kromming in het bovenste gedeelte van de rug. De ziekte ontwikkeld zich geleidelijk. Pas op het moment dat de wervelkolom volgroeid is, gaat de ziekte over en stopt het vergroeien. De rug wordt na vergroeiing nooit vanzelf weer recht. Patiënten hebben meestal geen pijnklachten bij het begin van de ziekte. Vaak komen zij bij de dokter terecht, omdat ze het lelijk vinden dat hun rug niet mooi recht is. Toch is het erg belangrijk om de ziekte van Scheuermann zo vroeg mogelijk te behandelen: alleen in de groei kan de stand van de rug worden gecorrigeerd. Als de rug niet wordt behandeld, blijft een patiënt een kromme rug houden. Hiermee kunnen op latere leeftijd klachten ontstaan, zoals stijfheid, pijn, vermoeidheid en longproblemen. Het is (nog) onduidelijk wat de oorzaak is van de ziekte van Scheuermann. Waarschijnlijk spelen erfelijke factoren een belangrijke rol.

Behandeling van de ziekte van Scheuermann

Als de orthopeed vermoedt dat er sprake is van de ziekte van Scheuermann, zal hij eerst röntgenfoto’s laten maken van de achterkant en de zijkant van je wervelkolom. Nadat hij de foto’s heeft bekeken, stelt hij de diagnose. Ook bepaalt hij hoe groot de afwijking is van de rug. Die afwijking noemen we kyfose en wordt uitgedrukt in graden. Als de kyfose meer is dan 50 graden kan de orthopeed adviseren om te starten met de gipsbehandeling.

Onze behandeling

print

Om de wervelkolom weer recht te krijgen, meten we je op de gipskamer een hoog gipskorset aan. Dat betekent dat de gehele rug plus schouders wordt ingegipst. Je kan natuurlijk nog wel goed zitten en je armen goed bewegen. Het gipskorset oefent constante druk uit op de wervelkolom. Dit voorkomt dat de rug verder krom groeit en het zorgt ervoor dat je rug weer recht gaat staan.

Het korset is gemaakt van een combinatie van wit gips en kunststofgips. Wit gips droogt niet snel, dat kan wel 48 uur duren. Deze 48 uur moet je het wel rustig aan doen, anders loop je het risico dat het gips gaat scheuren. In totaal draag je het gipskorset vier tot zes maanden. In deze periode vervangen we het gips regelmatig. Hoe vaak we het gips wisselen is bij iedereen verschillend en hangt ook af van de correctiemogelijkheden.

print

In de periode dat je het gipskorset draagt, wordt de stand van de rug regelmatig gecorrigeerd. Dit doen we door middel van 'wiggen'. Bij het wiggen maakt de gipsverbandmeester op borsthoogte een opening in het gips. Met een speciale tang wordt het bovenste gedeelte van het gips iets naar achteren gezet. In de ruimte die is ontstaan plaatst de gipsmeester houtjes, om de ruimte ‘open’ te houden. Daarna gipsen we de opening weer dicht.

print

Na ongeveer drie maanden kom je terug voor een controlefoto. De orthopeed bekijkt dan of de behandeling naar wens verloopt. Als je rug eenmaal mooi recht is, mag je overstappen naar een ander korset: het ‘afneembaar korset’. Dit korset mag je af en toe uitdoen, bijvoorbeeld tijdens het sporten en douchen. Dit korset wordt meestal gemaakt door de instrumentmaker van ons team.

Het afneembaar korset moet je nog 6 tot 12 maanden dragen. Daarna kun je het geleidelijk aan afbouwen. Dit gaat natuurlijk in overleg met je orthopeed, want het kan best wennen zijn om het korset ineens niet meer te dragen. Tijdens het dragen van het korset gebruikte jij je buik- en rugspieren veel minder. Hierdoor kan het zijn dat je spieren slap zijn geworden. Om ze weer sterk te maken, kunnen wij je buik- en rugoefeningen geven.

print

Meestal ontstaan er tijdens de behandeling weinig problemen. Soms ontstaat er in de eerste weken van de behandeling spierpijn in de rug. Dit gaat vanzelf weer over. Daarnaast beperkt het gipskorset je natuurlijk in je bewegingen. Sporten met een korset om is moeilijk. Van de gipsverbandmeester krijg je advies over welke sporten je nog wel mag doen en welke niet. Andere activiteiten, zoals naar school gaan, je krantenwijk of vakantiewerk, mag je gewoon blijven doen. De belangrijkste tip: wat je met het gipskorset kan doen, mag je ook doen!

Wat verder belangrijk is:

  • Gips mag niet nat worden, dus je mag niet douchen.
  • Je mag bij jeuk niet met scherpe voorwerpen onder het gips gaan, want daarmee maak je wondjes in de huid. Bij bijvoorbeeld je apotheek kun je een spray kopen tegen jeuk. Die spray is ook nog verkoelend. Op internet is deze spray te koop op www.lomedshop.nl.
  • Je moet er rekening mee houden dat niet alle kleding past. Broeken met knopen of ritsen krijg je niet dicht. Draag daarom vooral broeken met elastiek in de taille. Truien en jacks passen wel gewoon.
print

Bij de volgende klachten moet je het Gips- en Wondbehandelcentrum bellen:

  • Als je pijn in je rug krijgt
  • Als het gips gebroken is
  • Als het gips nat geworden is
  • Als je vragen of twijfels hebt over de behandeling

Het Gips- en Wondbehandelcentrum is telefonisch te bereiken van maandag tot en met vrijdag van 08.00 uur tot 17.00 uur via telefoonnummer (024) 365 94 80. Buiten deze tijden bel je het algemene nummer van de Sint Maartenskliniek: (024) 365 99 11.

print

De behandeling van de ziekte van Scheuermann vereist veel inzet, doorzettingsvermogen en geduld. Er wordt veel van je gevraagd. Als je ergens problemen mee hebt of als je onzeker bent over de behandeling, is het goed om er eens over te praten. Wanneer je daar behoefte aan hebt, mag je altijd contact opnemen met het Gips- en Wondbehandelcentrum. We helpen je hier graag mee.