Download dit plan

Gipskorset met pijp

Binnenkort krijgt u een gipskorset met pijp. Dit korset kan worden voorgeschreven als onderdeel van een onderzoek of een behandeling, bijvoorbeeld bij pijn laag in de rug, of na een operatie van de lage wervelkolom.

Waarom een gipskorset?

Door u een gipskorset met pijp voor te schrijven, probeert uw arts er achter te komen hoe uw pijnklachten reageren op immobilisatie. In welke mate verandert de pijn bij het onbeweeglijk maken van een gedeelte van uw rug? Het is daarbij niet vanzelfsprekend dat uw klachten minder worden of verdwijnen. In de eerste periode na het ingipsen kunnen uw klachten zelfs verergeren. Omdat de arts een goed beeld moet krijgen, is het belangrijk dat u met het gips alles doet wat u gewend bent te doen. Alles wat u kunt doen met het korset mág u ook doen.

De mogelijkheden

Er zijn twee mogelijkheden om een korset met pijp te maken. Uw behandelend arts bepaalt welk korset u krijgt:

  • Vast gipskorset: dit moet u 24 uur per dag dragen; u kunt het korset dus niet afdoen.
  • Afneembaar gipskorset: dit korset heeft riempjes en kunt u eventueel enige uren per dag of ’s nachts afdoen.

Onze behandeling

print

Het aanleggen van het gips duurt ongeveer een half uur. Tijdens het gipsen zult u door de gipsmeester in een iets voorovergebogen houding worden gezet en wordt u gevraagd uw bekken iets te kantelen. U kunt zich hierbij vasthouden aan twee vloerpalen. Omdat dit niet uw natuurlijke houding is, kan dit in het begin ongemakkelijk voor u zijn. Het kan naderhand zelfs spierpijn veroorzaken, maar dit gevoel verdwijnt meestal na enkele dagen. Bij het ingipsen trekt u een katoenen tricothemd aan en krijgt u een kous om uw bovenbeen. Over deze stof wordt een wattenlaag gedraaid en over die wattenlaag leggen wij het kunststofgips aan. Deze gipslaag is na een kwartier uitgehard. Daarna kunt u meteen naar huis.

De tijd dat u dit korset moet dragen varieert van twee tot drie weken. Uw behandelend arts zal in overleg met u de tijd bepalen. Wij raden u aan om de eerste twee dagen rustig aan te doen, zodat u rustig kunt wennen aan het gips. U mag als u een korset met pijp draagt zelf geen auto besturen. Natuurlijk kunt u wel in de bijrijderstoel zitten. Het beste kunt u de stoel in de ligstand zetten en bijvoorbeeld kussens als ondersteuning gebruiken. Dat is het meest comfortabel. Ook mag u met dit korset niet douchen.

print

Het aanleggen en afwerken van een afneembaar korset met pijp duurt ongeveer een uur. Tijdens het gipsen zult u door de gipsmeester in een iets voorovergebogen houding worden gezet en wordt u gevraagd uw bekken iets te kantelen. U kunt zich hierbij vasthouden aan twee vloerpalen. Omdat dit niet uw natuurlijke houding is, kan dit in het begin ongemakkelijk voor u zijn. Het kan naderhand zelfs spierpijn veroorzaken, maar dit gevoel verdwijnt meestal na enkele dagen. Bij het ingipsen trekt u een dubbel katoenen tricothemd aan en krijgt u een dubbele laag katoen om uw bovenbeen. Daaroverheen leggen wij een kunststofgips aan. Deze gipslaag is na een kwartier uitgehard. Als het materiaal hard is halen we het korset van uw rug af en werken het verder af, door bijvoorbeeld de riempjes te bevestigen. Het korset hoeft niet verder na te drogen.

Uw arts vertelt u hoeveel uren per dag en hoeveel weken u dit korset moet dragen. Nadat u het korset heeft ontvangen van de gipsmeester kunt u dit direct aandoen, of los meenemen naar huis. U kunt dus eventueel zelf autorijden. Als u gaat douchen, doet u het korset af.

print

De gipsverbandmeester zal het korset met alle zorgvuldigheid aanleggen, maar het kan altijd voorkomen dat u er toch last van krijgt. Bij de volgende klachten moet u altijd het Gips- en Wondbehandelcentrum bellen:

  • Als het korset of de randen knellen en het knellen niet over gaat
  • Als het korset nat geworden is
  • Als het korset gebroken is of als eventuele riempjes kapot zijn
  • Als de klachten die u had in hevigheid toenemen

Het Gips- en Wondbehandelcentrum is telefonisch te bereiken van maandag tot en met vrijdag van 08.00 uur tot 17.00 uur, via telefoonnummer (024) 365 94 80. Heeft u buiten deze tijden klachten, dan kunt u het algemene nummer bellen: (024) 365 99 11.

print

Meestal ontstaan er tijdens de behandeling weinig problemen. Soms ontstaat er in de eerste weken van de behandeling spierpijn in de rug. Dit gaat vanzelf weer over. Daarnaast beperkt het gipskorset je natuurlijk in je bewegingen. Sporten met een korset om is moeilijk. Van de gipsverbandmeester krijg je advies over welke sporten je nog wel mag doen en welke niet. Andere activiteiten, zoals naar school gaan, je krantenwijk of vakantiewerk, mag je gewoon blijven doen. De belangrijkste tip: wat je met het gipskorset kan doen, mag je ook doen!

Wat verder belangrijk is:

  • Gips mag niet nat worden, dus je mag niet douchen.
  • Je mag bij jeuk niet met scherpe voorwerpen onder het gips gaan, want daarmee maak je wondjes in de huid. Bij bijvoorbeeld je apotheek kun je een spray kopen tegen jeuk. Die spray is ook nog verkoelend. Op internet is deze spray te koop op www.lomedshop.nl.
  • Je moet er rekening mee houden dat niet alle kleding past. Broeken met knopen of ritsen krijg je niet dicht. Draag daarom vooral broeken met elastiek in de taille. Truien en jacks passen wel gewoon.
print

Heeft u na het lezen nog vragen of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met het Gips- en Wondbehandelcentrum, via (024) 365 94 80.

E-mailen kan ook, stuur uw bericht naar [email protected].

Het verzenden van persoonlijke informatie via internet brengt altijd een bepaald risico met zich mee. Vanwege uw privacybescherming adviseren we u geen specifieke medische- of persoonsgegevens te vermelden.