Download dit plan

Negatieve druk wondpomp

Negatieve druktherapie werkt door een negatieve druk in de wond te maken met behulp van een systeem. Dit systeem zorgt ervoor dat de bloedtoevoer naar het wondbed gestimuleerd wordt en overtollig wondvocht afgezogen wordt. Hierdoor wordt het wondgenezingsproces versneld.

Hoe werkt het?

Een gaas- of foamverband wordt in uw wond aangebracht en de wond wordt vervolgens luchtdicht afgesloten met een transparante folie. Het RENASYS systeem wordt door middel van een afzuigslang op de wond aangesloten. Het systeem zorgt ervoor dat er in de wond een vacuüm ontstaat waardoor overtollig vocht vanuit de wond de opvangbeker ingezogen wordt. De apparaten werken op elektriciteit en kunnen op het lichtnet aangesloten worden. De apparaten hebben een batterij zodat deze ook mobiel gebruikt kunnen worden.

De behandeling

Uw behandelaar heeft beslist welke behandelinstellingen en materialen het beste gebruikt kunnen worden voor uw behandeling. Afhankelijk van het genezingsproces zal uw behandelaar beslissen wanneer de therapie gestopt of aangepast kan worden.

Onze behandeling

print

Het is voor iedereen verschillend hoe lang het duurt voor het beter gaat. Het hangt onder andere af van uw conditie, de afmeting en het soort wond dat u heeft en de instellingen van de therapie. In een aantal gevallen kan bij de eerste verbandwissel al een verbetering gezien worden. Maar het gebeurt vaker dat het langer duurt voordat resultaat zichtbaar is.

Opmerking: De therapie is bedoeld om 24 uur per dag actief te zijn. Wanneer de genezing van uw wond niet vooruitgaat kan het zijn dat uw behandelaar beslist om de therapie te wijzigen of te stoppen. Uw behandelaar zal in dit geval met u overleggen wanneer en waarom de therapie gewijzigd dan wel gestopt zal worden.

print

Om de therapie zo goed mogelijk zijn werk te laten doen, moet de negatieve drukpomp altijd ‘aan’ staan. U mag het apparaat niet zelf uitzetten of de slangkoppeling losmaken. Wanneer de therapie uit staat, loopt u het risico dat de wondgenezing langzamer gaat, er lekkage optreedt of de huid rondom uw wond week wordt. Mocht de pomp als gevolg van een storing of alarmtoon niet meer afzuigen, neemt u dan meteen contact op met de Sint Maartenskliniek, ook in de avond, nacht of in het weekend.

Wanneer u het RENASYS™ systeem loskoppelt van het lichtnet zal de batterij het automatisch overnemen.

print

Wanneer het systeem aangezet wordt kan het zijn dat u een zuigend of trekkend gevoel bij uw wond ervaart. In de meeste gevallen is dit niet pijnlijk.

Toch kan het voorkomen dat u de therapie als pijnlijk ervaart. Bespreekt u dit dan met uw behandelaar. Het kan zijn dat uw behandelaar beslist om u pijnstillende medicatie toe te dienen of de behandelinstellingen van het systeem aan te passen.

print

Over het algemeen moet het wondverband 2 tot 3 keer per week verwisseld worden, maar in sommige gevallen ook vaker. De behandelaar bespreekt dit met u.

print

Het kan voorkomen dat u tijdens de verbandwissels pijn en/of ongemak ervaart. Dit hangt onder andere af van het soort wond dat u heeft en waar de wond zit. Mocht u inderdaad pijn en ongemak ervaren, geef dit vooral aan bij degene die het verband wisselt. Hij of zij kan u advies geven en/of maatregelen treffen om het ongemak zo klein mogelijk te houden.

print

Normaal gesproken, kunnen patiënten die gebruik maken van de therapie, vrij rond bewegen. Dit hangt echter af van de plaats van de wond en de rest van de behandeling. Wanneer u in staat bent om vrij rond te bewegen, is het mogelijk om de RENASYS unit van het lichtnet te ontkoppelen en neemt de batterij het automatisch over.

print
  • De transparante folie is waterdicht.
  • U kunt zich douchen/wassen met het verband. Probeer het verband niet direct nat te maken.
  • Zorg er tijdens het douchen/wassen voor dat er geen vocht in contact komt met de unit of de elektriciteitsbron waar u deze eventueel op aangesloten heeft. U mag het systeem niet afkoppelen tijdens het wassen of douchen!
print

Wat moet ik doen wanneer het systeem alarmeert?

Neem contact op met het Gips- en Wondbehandelcentrum, zij zullen u vragen:

  • Welk alarm het display weergeeft
  • Hoe lang het systeem al alarmeert

Neem direct contact op met het Gips- en Wondbehandelcentrum wanneer:

U waarneemt dat er plotseling grote hoeveelheden bloed worden afgezogen.

In dit geval:

  • Zet direct het systeem uit
  • Probeer druk rondom uw wond aan te brengen om het bloedverlies te beperken
  • Verwijder het verband niet

Neem ook contact op met de Sint Maartenskliniek wanneer:

  • U een grote verandering waarneemt in de kleur of hoeveelheid van het wondvocht in de opvangbeker
  • Uw wond anders ruikt of er anders uitziet dan u gewend bent
  • U pijn ervaart
  • Het RENASYS systeem meer dan 2 uur heeft uitgestaan

Contactgegevens

Contact tijdens kantoortijden:

  • Gips- en Wondbehandelcentrum locatie Nijmegen (024) 369 54 80
  • Doktersassistent voor locatie Woerden (024) 365 96 53)

Contact buiten kantoortijden:

  • In de avond en nacht (024) 365 93 91 (acute zorgpoli Nijmegen)