Plotseling optredende verwardheid
Als u door uw aandoening of ziekte plotseling tijdelijk verward raakt, noemen we dit een ‘delier’. Hieronder leest u meer over de behandeling hiervan en geven we enkele praktische tips.
Wat is een delier?
Bij een delier is sprake van tijdelijke verwardheid door een lichamelijke ziekte. Vooral bij ouderen kan deze verwardheid optreden als de lichamelijke situatie plotseling verandert. Het kan zijn dat u een delier krijgt bij een operatie, een infectie, een ziekte van uw hart of longen of stoornissen in uw stofwisseling. Ook kunnen medicijnen, of het plotseling stoppen van medicijnen, stress, angst of te weinig slaap bijdragen aan het ontstaan van een delier. Er is een verhoogd risico op delier bij dementie, al bestaande geheugenproblemen en als er eerder een delier is geweest.
Als u lichamelijk verbetert, neemt uw verwardheid af. Het kan zijn dat u enkele uren verward bent, maar het delier kan ook dagen duren. Dit hangt af van:
- de ernst van uw bijkomende lichamelijke aandoening en het herstel hiervan.
- bestaande geheugenproblemen.
Hieronder leest u meer over het delier, de behandeling en de manier waarop uw familielid/vriend(in) of kennis het beste om kan gaan met uw tijdelijke verwardheid.