Download dit plan

MRI-onderzoek

Deze onderzoeksmethode maakt doorsneden van het lichaam door middel van een zeer sterke magneet en radiogolven. We gebruiken bij dit onderzoek geen röntgenstralen.

Het onderzoek

print

Niet iedereen kan een MRI scan laten maken. Als u metalen, magnetische of elektrische hulpmiddelen in uw lichaam heeft, kan het zijn dat u niet op deze manier kan worden onderzocht. Het kan ook voorkomen dat het bij u, door persoonlijke omstandigheden niet mogelijk is, of lastig is, dit onderzoek uit te voeren. U krijgt een vragenlijst toegestuurd. Wij vragen u dan ook om de vragenlijst tijdig in te vullen en de daarop aangegeven instructies op te volgen. Deze vragenlijst dient u op de dag van het onderzoek mee te nemen. Dit geldt ook als u al vaker een MRI-onderzoek heeft gehad. Mochten er bij uw afspraak nog onduidelijkheden zijn over de vragenlijst kan het zijn dat de MRI laborant beslist dat het MRI onderzoek, voor uw eigen veiligheid, niet kan plaatsvinden. U kunt deze vragenlijst hier downloaden.

Verder kunt u van tevoren normaal eten en drinken en uw medicijnen innemen.

Heeft u nog vragen, neem dan contact met ons op door te bellen naar (024) 3659 890

print

Wanneer u komt voor een MRI-scan kunt u zich melden op de afgesproken tijd bij de balie van de afdeling Radiologie. De MRI-laborant neemt samen met u de ingevulde “screeningslijst MRI” door. Ook wordt u verteld wat u voor het onderzoek mag aanhouden en wat niet.

Omdat we werken met een sterk magnetisch veld mag u geen metalen of magnetische voorwerpen meenemen naar de onderzoeksruimte.
Denk bijvoorbeeld aan:

  • Horloges en sieraden
  • Bankpasjes
  • Sleutels en muntgeld
  • Gehoorapparaten
  • Gebitsprotheses
  • Bril
  • Ritsen of knopen waar metaal in zit

U kunt het beste een T-shirt en een lange broek of legging zonder metaal (het liefst katoen en zonder opdruk) meenemen om tijdens het onderzoek aan te trekken. Zo voorkomt u ook dat er huid-op-huid contact is in de scanner, bijvoorbeeld hand tegen been, waardoor er op die plaatsen warmte kan ontstaan.

print

In de MRI-ruimte aangekomen, gaat u op de onderzoekstafel liggen. De laborant geeft u de nodige informatie en schuift vervolgens de tafel in de ronde opening van het MRI-toestel, waarna het onderzoek kan beginnen.

Soms is het nodig om contrastvloeistof toe te dienen omdat het extra informatie geeft over de weefsels. De laborant legt dan, voordat het onderzoek begint, een infuus aan. Tijdens het onderzoek dienen we de vloeistof dan toe. Deze contrastvloeistof is heel veilig, slechts heel zelden is iemand er overgevoelig voor. Het kan wel een koud gevoel geven in de arm.

Tijdens het onderzoek maken we meerdere series, elk bestaand uit een aantal beelden. Een enkele serie duurt één tot vijf minuten. Het is belangrijk dat u gedurende het gehele onderzoek niet beweegt, omdat anders de beelden mislukken. In zijn totaliteit duurt het onderzoek meestal 30 tot 45 minuten. Het scannen maakt kloppende of ratelende geluiden. Om daar zo min mogelijk last van te hebben, krijgt u oordopjes in en een hoofdtelefoon op. Via deze hoofdtelefoon kunt u radio luisteren. U kunt kiezen uit alle digitale radiozenders. U kunt geen eigen muziekapparaat meenemen, in verband met het sterke magneetveld. 

Tijdens het onderzoek heeft u een bel bij u, waardoor u op elk moment contact kunt krijgen met de laborant die het onderzoek doet.

Dit onderzoek kent geen bijwerkingen. Na het onderzoek kan gewoon gegeten en gedronken worden.

print

De MRI-scan wordt beoordeeld door de radioloog. De uitslag daarvan gaat zo snel mogelijk naar uw behandelend arts. Uw behandelend arts brengt u op de hoogte van de uitslag.