Download dit plan

Verwijderen kalk

Wanneer u last heeft van kalkafzetting in uw schouder, heup of knie, kunt u met uw behandelend arts afspreken om op de afdeling Radiologie van de Sint Maartenskliniek een Needle-guided Aspiration of Calcific Deposit (N.A.C.D.) te laten uitvoeren. Dit is een behandeling waarbij we de kalk aanprikken en zoveel mogelijk weghalen.

Onze behandeling

print

Voor het onderzoek krijgt u een vragenlijst toegestuurd. Wij vragen u om de vragenlijst tijdig in te vullen en de daarop aangegeven instructies op te volgen. Deze vragenlijst dient u op de dag van het onderzoek mee te nemen. Dit geldt ook als u al vaker een invasieve behandeling op Radiologie heeft gehad. Mochten er bij uw afspraak nog onduidelijkheden zijn over de vragenlijst kan het zijn dat de radioloog beslist dat het onderzoek, voor uw eigen veiligheid, niet kan plaatsvinden. U kunt deze vragenlijst hier downloaden.

U mag alleen de bloedverdunners Acetylsalicylzuur/Carbasalaatcalcium (aspirine/ascal) blijven gebruiken. Met andere antistollingsmedicijnen zult u voor dit onderzoek tijdelijk moet stoppen. Doe dit wel altijd in overleg met de arts die u deze medicijnen heeft voorgeschreven, en nooit op eigen initiatief.
Mocht stoppen niet mogelijk zijn, dan kunt u het beste opnieuw overleggen met de arts die de NACD voor u heeft aangevraagd.

Verder kunt u van tevoren normaal eten en drinken en uw medicijnen innemen.

Heeft u nog vragen, neem dan contact met ons op door te bellen naar (024) 3659 890

print

Wanneer u komt voor een NACD kunt u zich melden op de afgesproken tijd bij de balie van de afdeling Radiologie. Zorg dat u de uitnodiging bij u heeft, de “screeningslijst behandeling met injectie” en uw medicijnkaart (als u die bezit).

Trek gemakkelijke kleding aan tijdens het onderzoek en laat metalen voorwerpen, zoals sieraden en horloges zo veel mogelijk thuis.

print

De laborant komt u ophalen uit de wachtkamer en begeleidt u naar het kleedkamertje . De laborant vraagt u het te behandelen gebied te ontbloten. Daarna zal de laborant u in de juiste positie positioneren op de onderzoekstafel. De te behandelen plaats wordt eerst ontsmet en afgedekt met steriele doeken. U krijgt een onderhuidse verdoving. De radioloog brengt met behulp van echo een naald aan in het gewricht. Door meerdere malen de kalk aan te prikken met een naald, wordt de kalk zo klein mogelijk gemaakt zodat het makkelijker door het lichaam wordt opgeruimd. Ter afsluiting van de behandeling krijgt u nog een ontstekingsremmend middel ingespoten. Dit middel begint na twee tot drie dagen te werken. Hoewel de schouder zoveel mogelijk verdoofd is, kan het aanprikken van de kalk toch pijnlijk zijn. U kunt altijd de radioloog een seintje geven als u te veel pijn voelt. Hij dient dan wat meer verdovingsvloeistof toe

print

Na het onderzoek kunt u meteen naar huis. Het bij u aangevraagde radiologisch onderzoek kan uw rijvaardigheid beïnvloeden. Houdt u er rekening mee dat u na het onderzoek niet zelf mag rijden. Ook als u met het openbaar vervoer reist, is het verstandig om een begeleider mee te nemen.

Van uw behandelend arts krijgt u een recept mee voor een pijnstiller, waar u bij thuiskomst meteen mee start. U mag vanaf het begin alle bewegingen maken die u normaal gesproken ook maakt.

Na behandeling kunt u de gedurende de eerste twee dagen meer pijn gaan voelen. Dat is vervelend, maar geen reden om u ongerust te maken. Heeft u er veel last van, dan kunt u, naast de pijnstiller die u voorgeschreven heeft gekregen, maximaal driemaal per dag 1000mg paracetamol innemen. Daarnaast kunt u tot drie weken na de behandeling nog restklachten hebben.

Het ontstekingsremmende medicijn kan een warm gevoel in het gezicht geven. Dit kan een paar dagen aanhouden. Het medicijn kan bij vrouwen ook zorgen voor opvliegers en een verstoring van de menstruatie. Wanneer u diabetes heeft, dan is ons advies om gedurende enkele dagen uw bloedsuiker een paar keer per dag te controleren, in verband met schommelingen.

Na het onderzoek kan gewoon gegeten en gedronken worden.

Heeft u nog vragen, neem dan contact op met het Contact Centrum Sint Maartenskliniek (CCM), telefoonnummer (024) 365 96 59.

print

Uw behandelend arts zal over de uitkomst van het onderzoek met u contact opnemen.