Download dit plan

Antibiotica bij een infectie

In verband met een bacteriële infectie gaat u langere tijd één of meerdere antibiotica gebruiken. U krijgt deze antibiotica in tabletvorm of via een infuus. U heeft gedurende de antibioticabehandeling contact met de Antibioticapoli van de Sint Maartenskliniek. Hier vindt u alle informatie rondom de behandeling en hoe en in welke gevallen u contact opneemt wanneer u klachten heeft.

Onze behandeling

print

Antibiotica kan verschillende bijwerkingen hebben. In het begin van de eerste week kunt u zich moe en hangerig voelen. Ook kunt u last krijgen van uw maag of buik. In de meeste gevallen nemen deze klachten in de loop van de eerste week af. U moet direct bellen naarde infectienazorg poli: (024) 327 26 70 (ook ’s avonds en in het weekend) als u last krijgt van de volgende bijwerkingen:

  • Diarree en braken, langer dan 3 dagen
  • Huiduitslag
  • Jeuk
  • Geel oogwit
  • Koorts
  • Nieuwe pijn, roodheid, lekkage of pus in het geopereerde gebied
  • Roodheid of pus bij de (insteek van de) PICC-lijn
  • Bij twijfel

Heeft u andere vragen of klachten die kunnen wachten? Neem dan contact op met het infectienazorg team door te mailen naar [email protected] of bel naar (024) 327 2670

print

Bij langdurig gebruik van antibiotica is het belangrijk dat uw bloedwaarden worden gecontroleerd.

Afhankelijk van uw reisafstand is met u afgesproken waar u bloed laat prikken. Dit kan bij de huisarts/lokale prikpost of bij ons in de Sint Maartenskliniek. U krijgt formulieren voor de bloedafname mee. Wanneer de uitslag bekend is wordt dat naar ons toegestuurd, dit kan een paar dagen duren.

Telefonisch bespreken van uitslagen

De infectienazorg verpleegkundige bespreekt uw bloeduitslagen met de internist en vervolgens telefonisch met u. 

U hoeft hiervoor geen afspraak te maken. In dit gesprek worden ook de eventuele bijwerkingen of problemen van de antibiotica behandeling besproken. U kunt daarnaast ook vragen stellen over de behandeling of de antibiotica. Indien nodig wordt er een afspraak bij de internist of orthopeed op de polikliniek gepland. U kunt tussendoor zelf ook contact opnemen met een infectienazorg verpleegkundige door te bellen naar: (024) 327 26 70  of te mailen naar: [email protected] 

print

Een aantal antibiotica kunnen alleen via het infuus gegeven worden. Wanneer u antibiotica via een infuus krijgt, wordt de vloeistof direct via uw bloedvat toegediend met behulp van een speciaal infuus (lange lijn of PICC-lijn). Dit infuus kan lange tijd blijven zitten. De behandeling starten we in het ziekenhuis. Eenmaal thuis kan de behandeling doorgaan met hulp van een gespecialiseerde thuiszorg verpleegkundige. De verpleegkundige van de thuiszorg dient de antibiotica toe en verzorgt de PICC-lijn.  

Onderstaande aandachtspunten zijn hierbij belangrijk: 

  • Bij problemen met het aan- en afkoppelen en de lokale verzorging, neemt u contact op met uw thuiszorg verpleegkundige. 
  • Bij twijfel over een plaatselijke huidirritatie bij de insteekopening van de lange lijn, overlegt u in eerste instantie met uw thuiszorg verpleegkundige. 

Als uw antibioticakuur is afgerond en de PICC-lijn niet meer gebruikt wordt dan moet deze, het liefst binnen 24 uur, worden verwijderd door een arts of thuiszorg verpleegkundige. Meestal krijgt u deze datum en tijd vooraf van ons te horen. Mocht dit niet het geval zijn, neem dan contact op met de infectie nazorgpoli door te bellen naar (024) 327 26 70