Orthopedie
Download dit plan

Vervangen schouderprothese

Als u last heeft van een (mogelijke) infectie aan uw schouderprothese, dan kan het vervangen van de prothese uitkomst bieden. Hier leest u alles over de behandeling aan een niet goed functionerende schouderprothese. 

 

Er kunnen na verloop van tijd problemen ontstaan met een prothese. Vaak is pijn aan de schouderprothese en functiebeperking hiervan het gevolg. Indien er bij een prothese duidelijk pijnklachten en hinder optreden, kan dit reden zijn om de schouderprothese te laten vervangen. De operatie is erop gericht om (onderdelen van) de prothese te vervangen en daardoor de pijn en klachten weg te nemen. Er zijn verschillende oorzaken mogelijk van pijn:

  • Loslating en slijtage van de prothese
  • Infectie
  • Uit de kom schieten (luxatie)
  • Andere redenen kunnen bijvoorbeeld zijn: een botbreuk dichtbij een schouderprothese, het inslijten van het bot van uw schouderkom bij een hemi schouderprothese, peesletsel bij een anatomische schouderprothese.

Welk gedeelte van de schouderprothese wij vervangen, is afhankelijk van wat de oorzaak is van de klachten. Soms vervangt de chirurg slechts een gedeelte, meestal plaatsen wij een hele nieuwe prothese. Als de hele prothese vervangen wordt dan zijn hier soms meerdere operaties voor nodig.

De operatie(s)

Wanneer het noodzakelijk is de prothese te vervangen doen wij dit door middel van een operatie. Soms verwijderen wij de prothese en plaatst de chirurg tijdens die operatie direct de nieuwe prothese. Dit noemen we een one stage revisie. In de meeste gevallen moeten we dit echter opdelen in twee operaties: een two stage revisie.

Two stage revisie

Bij de two stage revisie wordt u twee keer geopereerd. De chirurg verwijdert tijdens de eerste operatie uw huidige prothese. Daarna volgt een periode waarin u geen prothese heeft. In die periode wordt u behandeld met antibiotica. Als na de operatie blijkt dat er sprake is van een infectie, moet u gedurende 6 weken met antibiotica behandeld worden, om de infectie op te lossen. Als er geen sprake is van een infectie dan volstaat het meestal om 2 weken met antibiotica te behandelen.  

Deze periode tussen de eerste en de tweede operatie duurt meestal twee maanden. Hierna bekijken wij of u in aanmerking komt voor implantatie van een nieuwe, definitieve prothese. De operaties gaan dus als volgt: 

  • Het verwijderen van de prothese 
  • Reïmplantatie van de definitieve prothese. 

One stage revisie

Soms is het mogelijk om de schouderprothese in één operatie te vervangen, dit noemen we een one stage revisie. Tijdens deze operatie wordt de prothese verwijderd, worden weefselkweken afgenomen en wordt de nieuwe prothese direct geplaatst.

Waar moet u zijn?

De Sint Maartenskliniek probeert haar zorg zo dicht mogelijk bij uw woonplaats te organiseren. Sommige behandelingen, zoals operaties, worden echter slechts op een paar locaties uitgevoerd. Het kan daarom zijn dat niet het gehele traject van uw behandeling op dezelfde locatie van de Sint Maartenskliniek plaatsvindt. De voorbereiding en nazorg kunnen bijvoorbeeld ergens anders zijn dan de operatie. In het bericht dat u van ons ontvangt, melden we altijd de locatie waar u verwacht wordt.