Over de Sint Maartenskliniek

Patiëntenadviesraad

De Sint Maartenskliniek staat voor excellente zorg, goede informatie en een respectvolle, mensgerichte behandeling. Hier werken we constant aan, maar het kan altijd beter. Daarom heeft de Maartenskliniek een Patiëntenadviesraad. Deze raad behartigt de belangen van u als patiënt en van andere bezoekers van de kliniek.

Wat is de PAR?

De PAR is een advies- en medezeggenschapsorgaan van de Raad van Bestuur. Dit betekent dat de PAR meedenkt met de Raad van Bestuur en gevraagd en ongevraagd advies geeft over alle zaken die voor patiënten en bezoekers van belang zijn. Dit doet de PAR altijd vanuit het perspectief van de patiënt en bezoeker. Zo zorgt de PAR er voor dat de belangen van patiënten bezoekers behartigd worden en dat patiënten een actieve bijdrage leveren aan de kwaliteit van de Sint Maartenskliniek.

Welke onderwerpen behandelt de PAR?

De PAR behandelt alle algemene zaken die belangrijk zijn voor patiënten en bezoekers. Het gaat daarbij om advies over zaken als:

  • Kwaliteit van zorg
  • Maaltijden
  • Hygiëne
  • Gastvrijheid voor patiënten en bezoekers
  • Informatie & communicatie van en naar de patiënt
  • Wachttijden en bereikbaarheid
  • Samenwerking met andere zorginstellingen
  • Nieuwbouw en verbouwingen
  • Wijzigingen in de organisatie
  • Jaarverslag en jaarrekening

De PAR adviseert vanuit het gemeenschappelijk perspectief van alle patiënten en bezoekers en behandelt geen individuele klachten. Daarvoor kunt u terecht bij de klachtencommissie of de patiëntencontactpersoon van de Sint Maartenskliniek via dit formulier.

Hoe werkt de PAR?

De PAR heeft maximaal 6 leden en een voorzitter. Ieder lid is zelf patiënt (geweest) of heeft een verwante die patiënt is (geweest) bij de Sint Maartenskliniek. De PAR vergadert ongeveer tien keer per jaar. Iedere vergadering bestaat uit een deel waarin de PAR onderling overlegt en een deel waarbij met een vertegenwoordiging van de raad van bestuur wordt gesproken. Verder schuiven regelmatig medewerkers van verschillende afdelingen schuiven regelmatig aan om bijvoorbeeld een toelichting te geven op aankomende veranderingen of vragen van de PAR te beantwoorden.

Hiernaast overleggen de voorzitter en vice-voorzitter van de PAR twee keer per jaar met de Ondernemingsraad (OR), de Multidisciplinaire Adviesraad (MAR) en de Vereniging Medische Staf (VMS) en eenmaal per jaar met de raad van Toezicht (RvT) van de Sint Maartenskliniek.
De PAR wordt bij haar werk ondersteund door een ambtelijk secretaris.

Maak kennis met de Patiëntenadviesraad

Wie is lid van de PAR?

Vanaf 1 juni 2024 ben ik voorzitter van de Patiëntenadviesraad. Vanuit mijn ervaring in de zorg, in de Hospitality en bestuurlijk zet ik me van harte in voor de patiënt.

De Sint Maartenskliniek staat niet alleen bekend om zijn innovatieve aanpak en de persoonsgerichte aandacht voor de patiënt, ook de gastvrijheid wordt vaak geroemd.

En toch is en blijft de Sint Maartenskliniek in beweging; vanuit het persoonsgericht denken, het innovatief creëren en het bevorderen van de gastvrijheid draag ik, samen met alle leden van de Patiëntenadviesraad, mijn steentje bij.

Als voorzitter leg ik graag de verbinding tussen patiënt, zorgverlener en zorgbestuurder en vanuit dit samenspel kan worden meegedacht om de zorg voor de patiënt te optimaliseren.

Zo ook kan worden ingezoomd op het welbevinden van de patiënt, alsmede op de aandacht voor de patiënt en ook wederzijds: de aandacht van de patiënt voor de zorgverlener.

Prachtig om in deze beweging en binnen alle locaties namens de patiënt mee te mogen denken.

Ik kom vanwege een spierziekte regelmatig als patiënt bij verschillende afdelingen van de Sint Maartenskliniek, ik ben er twee maanden opgenomen geweest en heb er zes maanden een poliklinisch revalidatietraject gevolgd. Verder kom ik elke twee jaar bij de orthopedische instrumentmakerij op de kliniek voor beugels en schoenen.


Zo weet ik uit eigen ervaring hoe belangrijk de Sint Maartenskliniek voor mensen kan zijn. Dat motiveert mij om deze kennis en ervaring bij de PAR in te zetten om de kwaliteit van de kliniek voor patiënten en bezoekers nog verder te verbeteren. Daarom ben ik sinds november 2017 lid van de PAR met als belangrijkste aandachtspunten communicatie en veiligheid en sinds 2023 vice-voorzitter van de PAR.

Ik ben Britt van den Akker. Sinds dat ik 16 (1990) ben kom ik bij de Maartenskliniek vanwege een aangeboren afwijking aan mijn been.

Bij mijn geboorte bleek dat mijn linkerbeen niet goed tot ontwikkeling is gekomen. Direct is men begonnen met spalken. Nu steekt mijn voetje met de tenen naar beneden uit zodat er gemakkelijker een beenprothese kan worden gemaakt. Die prothese is echt vakwerk.

Toch wel beetje anders dan bij een amputatie. Ik kom vooral bij OIM en als er iets aan de hand is dan word ik doorverwezen naar de revalidatie van de Sint Maartenskliniek. Sinds 2017 ben ik met veel plezier lid van de PAR. Mijn aandachtsgebieden zijn: tot voor kort contact met de nevenvestigingen, lid van de commissie Ethiek en STAP (sleutel tot actief participatiebeleid).

Bijvoorbeeld bij de vraag wat de nieuwe Wet medezeggenschap zorginstellingen voor ons als PAR betekent en de vraag hoe wij zicht houden op wat speelt voor de patiënten van de Maartenskliniek op andere locaties. Het is fijn om een bijdrage te kunnen leveren.

Mijn naam is Suzanne en ik ben sinds mei 2023 lid van de PAR. Door een aangeboren heupafwijking ben ik verbonden aan de Sint Maartenskliniek. In het dagelijks leven ben ik adviseur Sociale veiligheid & Integriteit bij de Rijksoverheid. Ik houd van pianospelen en van cappuccino met een stukje chocolade.

Ik ben Daan. Sinds 2020 lid van de PAR. Ik heb in 2017 op 25-jarige leeftijd een sportongeluk gehad met een dwarslaesie tot gevolg. Sinds (….) ben ik lid van de PAR. Ik wil vooral het oogpunt voor jongeren, sporten & beweging en de overgang naar huis onder de aandacht blijven houden.

Ik ben Hanneke en sinds 2022 lid van de PAR. Doordat ik zorgprofessional ben kan ik mijn werkervaring en mijn persoonlijke ervaring als patiënt van de SMK inzetten voor de PAR. Ik denk graag mee over het verbeteren van de kwaliteit van zorg zodat deze voor iedereen goed en bereikbaar is en kan blijven. 

Ik ben Mabel en sinds 2024 lid van de PAR. Als puber zijnde ben ik tweemaal geopereerd in de Sint Maartenskliniek. Twintig jaar later ben ik leerkracht geweest op de Maartenschool en heb daarna als maatschappelijk werker ouders en hun kind begeleid naar en tijdens zorg en onderzoek in Sint Maartenskliniek. Ik denk graag mee met anderen over het grote geheel en de details, zodat kwaliteit van leven, zorg en ondersteuning zo optimaal mogelijk zijn. Vanuit mijn werkervaring en persoonlijke ervaring lever ik graag een bijdrage aan de Patiënten Adviesraad van de Sint Maartenskliniek.

Hoe kom ik in contact met de PAR?

Als u vragen aan de PAR heeft of uw ervaringen, suggesties of adviezen wilt delen dan kun u de PAR schrijven of mailen via onderstaand adres. De PAR zal uw bericht dan bespreken en er indien nodig een advies over uitbrengen. Het is hierbij wel belangrijk dat uw bericht niet alleen over uw persoonlijke situatie gaat maar relevant is voor meerdere patiënten en bezoekers. De PAR behandelt immers geen individuele klachten.

Contactgegevens 

Sint Maartenskliniek
t.a.v. de Patiëntenadviesraad
Postbus 9011
6500GM Nijmegen
e-mail: [email protected].

Let op! Het verzenden van persoonlijke informatie via internet brengt altijd een bepaald risico met zich mee. Vanwege uw privacybescherming adviseren we u om geen specifieke medische- of persoonsgegevens te vermelden.