MoveVRee: VR-revalidatie thuis voor arm- en handfuncties
MoveVRee is een innovatief project dat Virtual Reality (VR) technologie inzet voor de revalidatie van patiënten met beperkte arm- en handfuncties. Door middel van boeiende en interactieve VR-oefeningen, aangestuurd met sensoren, helpt MoveVRee patiënten hun motoriek te verbeteren, zelfstandigheid te vergroten en sneller te herstellen. In samenwerking met InMotion VR, 2M Engineering, de Sint Maartenskliniek en Hankamp Rehab streven we ernaar een betaalbaar, lichtgewicht prototype te ontwikkelen dat eenvoudig te bedienen is.
Unieke aanpak
Wat MoveVRee uniek maakt, is de combinatie van gepersonaliseerde training, een motiverende omgeving en data-gedreven feedback. De oefeningen worden afgestemd op de individuele behoeften en het niveau van elke patiënt, zodat ze uitdagend blijven en optimale resultaten opleveren. De VR-omgeving zelf is speciaal ontworpen om patiënten te stimuleren en gemotiveerd te houden tijdens hun revalidatieproces. Bovendien monitort MoveVRee de voortgang van de patiënt en geeft het gedetailleerde feedback aan de therapeut, zodat de behandeling optimaal kan worden bijgestuurd. Een ander belangrijk voordeel is dat MoveVRee revalidatie thuis mogelijk maakt, waardoor patiënten flexibeler zijn en reistijd besparen.
Ontwikkelproces
Gedurende het ontwikkelingsproces moeten we verschillende belangrijke vragen beantwoorden die cruciaal zijn voor het succes van MoveVRee. We moeten bijvoorbeeld bepalen hoeveel en welke sensoren nodig zijn om arm-, pols- en handbewegingen nauwkeurig te volgen, en of dit nuttig en zinvol is. Ook gaan we in overleg met therapeuten om te onderzoeken of andere vormen van therapie, zoals spiegeltherapie, in het systeem geïntegreerd kunnen worden.
Daarnaast is het belangrijk om inzicht te krijgen in de behoeften van therapeuten. Wat willen zij zien en trainen bij hun patiënten? Welke gegevens moeten beschikbaar zijn om de voortgang van de patiënt effectief te monitoren? Dit brengt ons bij de vraag hoe gegevens van de VR-sessies thuis worden teruggekoppeld naar de therapeut, zodat deze de kwaliteit van de bewegingen en de intensiteit van de training goed kan beoordelen.
Inzicht in correcte bewegingen
Ook houden we rekening met aspecten als spierspanning en spasmen: hoe gaan we hiermee om tijdens de revalidatie en hoe voorkomen we bijvoorbeeld schouderpijn door verkeerd bewegen? Myofeedback en andere sensortechnologieën kunnen helpen bewegingen nauwkeuriger te meten en de therapie te verbeteren.
Al deze factoren dragen bij aan de ontwikkeling van MoveVRee, dat niet alleen tot doel heeft een nieuwe standaard te zetten voor thuisrevalidatie, maar therapeuten ook beter inzicht geeft in de algehele revalidatievoortgang van hun patiënten, met als uiteindelijk doel een snellere en effectievere revalidatie te bereiken.
Samenwerking
MoveVRee is een samenwerking tussen vier partners met complementaire expertise:
- InMotion VR: Expert in de ontwikkeling van VR-toepassingen voor de gezondheidszorg
- 2M Engineering: Specialist in sensortechnologie en data-analyse.
- Sint Maartenskliniek: Toonaangevend revalidatiecentrum met klinische expertise in arm- en handrevalidatie.
- Hankamp Rehab: Producent van revalidatiehulpmiddelen, die de expertise en productiefaciliteiten levert voor de ontwikkeling van de hand-grip module
Het MoveVRee project wordt mede mogelijk gemaakt door financiering van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en Stimulus Programmamanagement. Dit programma stimuleert innovatie en economische groei in Zuid-Nederland.