Reumatologie

Thuismeten voor mensen met jicht

Hieronder vindt u o.a. meer informatie en instructies voor het meten van uw urinezuurwaarde.

Wat is het doel van thuismeten bij jicht?

Een hoger urinezuurgehalte in uw bloed kan wijzen op een nieuwe jichtaanval. De medicatie die u krijgt, allopurinol, febuxostat of benzbromaron, is erop gericht om de urinezuurwaarde in uw bloed te verlagen. Wanneer uw urinezuurwaarde onder de streefwaarde zit, zal dit toekomstige opvlammingen van jicht voorkomen. Het is belangrijk om uw urinezuur elke vier weken te meten. Zo controleren we of uw medicatie goed werkt en of u de streefwaarde bereikt heeft.

Hoe ziet het thuismeten eruit?

  1. Meet uw urinezuur. Elke vier weken meet u uw urinezuurgehalte met de urinezuurmeter die u van ons krijgt of al heeft gekregen.
  2. Vul uw waarden in. Vul de waarde van uw urinezuur in de openstaande vragenlijst in de app op uw telefoon/tablet. Beantwoord de aanvullende vragen en laat opmerkingen/vragen achter.
  3. Stuur het bestand op. Verzend de vragenlijst via de app.
  4. U krijgt een automatisch antwoord. U ontvangt een automatisch antwoord. Zo weet u zeker dat uw vragenlijst goed is aangekomen.
  5. Wij beoordelen uw waarde. Uw reumaverpleegkundige beoordeelt uw waarde.
  6. U krijgt een terugkoppeling. Binnen vijf werkdagen, meestal op dinsdag of vrijdag, ontvangt u een inhoudelijke reactie over uw uitslag. Als uw waarde te hoog is, krijgt u instructies om de dosis urinezuur verlagende medicijnen te verhogen. Is uw waarde goed? Dan krijgt u hiervan ook een terugkoppeling. Het is ook mogelijk dat uw verpleegkundige telefonisch contact met u opneemt naar aanleiding van de doorgegeven informatie.

Hoe voert u de meting uit?

U meet uw urinezuurgehalte met de urinezuurmeter die van ons ontvangen heeft. De urinezuurmeter is gemakkelijk in gebruik. De eerste keer dat u het apparaat gebruikt, moet deze eenmalig worden ingesteld. Lees de informatie of bekijk het filmpje. Gebruik de gebruikershandleiding voor extra informatie. Mocht het niet lukken om thuis uw waarde te meten, dan kunt u eenvoudig contact opnemen met uw reumaverpleegkundige via email voor hulp of fysieke uitleg via [email protected].

Vragenlijsten

Iedere vier weken krijgt u via de mijnmaartenskliniek app een korte vragenlijst om uw urinezuurwaarde en enkele aanvullende vragen over uw gezondheid door te geven. Daarnaast kunt u vragen of opmerkingen achterlaten. Deze gegevens worden gebruikt om u zo goed mogelijk te behandelen.

Contact met de Sint Maartenskliniek

U kunt iedere vier weken vragen stellen of opmerkingen achterlaten in de app. Uw reumaverpleegkundige neemt dan binnen vijf werkdagen via email of telefonisch contact met u op. Heeft u een meer dringende vraag, dan kunt u die stellen via [email protected]. U kunt dan binnen vijf werkdagen antwoord verwachten. Heeft u een aanval of denkt u dat u een aanval heeft? Gebruik dan de medicijnen zoals met u is afgesproken. Werkt dit niet of heeft u toch nog vragen, bel dan de afdeling Reumatologie via het telefoonnummer: (024) 365 9409.