Reumatologie

TopTreat-onderzoek voor de aanpak van artrose op maat

Artrose is hard op weg om in 2040 de meest voorkomende chronische ziekte van Nederland te worden. Op dit moment zijn er al 1,5 miljoen mensen met artrose, en dat worden er steeds meer. Omdat de ziekte bij iedereen anders verloopt, is een behandeling-op-maat hard nodig. Dat vraagt om inzicht in de kenmerken van de persoon en het ziekteproces. Tot op heden ontbreekt dat inzicht. De Sint Maartenskliniek werkt samen met de Universiteit Twente, Radboudumc, Roessingh Research & Development en meerdere andere bedrijven om hier verandering in te brengen.

In het TopTreat-onderzoek brengen we uitgebreid in kaart hoe mensen met artrose zich voelen, hoe zij bewegen, hoe hun ziekte zich ontwikkelt en welk medicijn het meest effectief is bij wie. Daarvoor volgen we 500 mensen met artrose gedurende 3 jaar. Deelnemers zijn ook welkom om mee te doen aan aanvullende onderzoeken gericht op onder meer medicijnen, beweegactiviteiten en biomechanica van de knie.

Meer informatie over artrose vindt u hier.

Interesse en deelname

We verwachten in het voorjaar van 2024 van start te gaan. Heeft u vragen over het onderzoek of interesse om mee te doen? Vul dan het formulier onderaan deze pagina in en u krijgt nader bericht.

 

Veelgestelde vragen over TopTreat

Mensen die artrose in de hand of in de knie hebben, en daarnaast klachten in een andere gewrichtsgroep, komen in aanmerking voor het onderzoek (het cohort). Bijvoorbeeld, u heeft artrose in de hand en in de heup. Of in de knie en in de enkel. Voorafgaand aan het onderzoek zal de onderzoeker u een aantal vragen stellen om te controleren of u in aanmerking komt voor deelname.  

Als u meedoet aan het TopTreat-onderzoek, helpt u mee om het brede spectrum rondom artrose in kaart te brengen. Zo meten we bij de start van het onderzoek de ernst van uw klachten, de kwaliteit van uw bewegingen, de zichtbaarheid van de artrose op een röntgenfoto en de afweerstoffen in uw bloed. Ook brengen we samen uw leefstijl, mentale gesteldheid en de zorg die u afneemt in kaart. Daarvoor komt u naar de Sint Maartenskliniek. Vervolgens beantwoordt u elke drie maanden een paar korte vragen, en elke 6 maanden wat langere vragenlijsten. Dit kunt u thuis doen. Na 3 jaar komt u nog een keer naar de kliniek en herhalen we een aantal metingen.
Tijdens dit traject kunt u eventueel ook een uitnodiging krijgen om deel te nemen aan een van de aanvullende studies naar effecten van medicijnen, extra analyses van uw beweeggedrag of biomechanica van de knie.  

 

 

 

 

 

ICMS staat voor Interdisciplinair Consortium voor Klinische Bewegingswetenschappen & Technologie. Dit is een bijzonder samenwerkingsverband tussen het Radboudumc, Sint Maartenskliniek, Roessingh Research and Development en het TechMed Centrum van de Universiteit Twente. In het project TopTreat werken deze partners samen met ReumaNederland, de bedrijven ATRO Medical en Moveshelf, de Reumastichting Sint Maartenskliniek, de Twente Graduate School en het Nederlandse Ministerie van Defensie. Samen met financiering uit het topconsortium voor Kennis en Innovatie Hightech Systemen & Materialen gaat het om een project van ongeveer 4,8 miljoen euro.