Hoe ziet decubitus categorie 3 eruit?

Bij decubituswonden in stadium 3 (ook wel graad of categorie 3 genoemd) is de huid volledig beschadigd. Ook is het onderhuidse vetweefsel zichtbaar. Het zijn diepe wonden met een open, kraterachtige vorm.

Wondkleur
De wond kan geel of wit lijken door de aanwezigheid van vetweefsel. Er kan zwart of bruin weefsel aanwezig zijn (necrose). Dat wijst op afgestorven weefsel.

Wondranden
De randen van de wond zijn vaak duidelijk zichtbaar en kunnen hard of gezwollen zijn.

Vocht en afscheiding
De wond kan vocht afscheiden, zoals wondvocht (helder of geel), pus (bij infectie) of bloed.

Een sterke geur kan duiden op een infectie.

Diepte
De wond kan zich uitstrekken tot aan het bindweefselvlies, maar bereikt nog niet de spieren of botten.

Huid rondom de wond
De huid rond de wond kan rood, gezwollen en warm aanvoelen. Dat wijst op een ontsteking of infectie.

Pijn en symptomen
Pijn: Patiënten zonder gevoelloosheid kunnen ernstige pijn ervaren. Bij een dwarslaesie wordt vaak geen pijn gevoeld onder het niveau van de laesie.

Infectierisico: Bij categorie 3 is het risico op een wondinfectie groot. Er kan zwelling, pus en een slechte geur optreden als de wond geïnfecteerd raakt.

Hoe wordt het beoordeeld?
Een wondverpleegkundige of arts beoordeelt de diepte, kleur en toestand van de wond om te bepalen of het categorie 3 decubitus is.

In sommige gevallen is aanvullend onderzoek nodig om de mate van schade te bepalen. Bijvoorbeeld een wondkweek of beeldvorming (zoals een echo).

Waarom is snelle behandeling belangrijk?
Zonder behandeling kan decubitus categorie 3 verergeren tot categorie 4, waarbij spieren, botten en andere diepere weefsels worden aangetast.

Het risico op ernstige infecties, zoals sepsis of botinfecties (osteomyelitis), neemt toe.

Bij het eerste teken van een diepe wond is het essentieel om medische hulp in te schakelen om verdere complicaties te voorkomen.

 


< Terug