Groepsbehandelingen van de Cognitieve Behandelunit

Afhankelijk van uw hulpvraag kunt u mee doen met meerdere groepen:

Dagstart en dagevaluatie

U start iedere dag met de groep. Onder begeleiding van de verpleegkundige bekijkt u uw dagprogramma en schrijft u uw afspraken samen op. U kunt ook rustmomenten inplannen. Als afsluiting van het dagprogramma blikken we terug op de dag en delen we ervaringen tijdens de dagevaluatie.

Weekendbespreking

Zodra dit mogelijk is, brengt u de weekenden thuis door. U maakt dan op vrijdag een plan voor het weekend met de psycholoog en de verpleegkundige. Op maandag evalueren we met u en uw partner/contactpersoon hoe het weekend verlopen is.

Communicatiegroep

U leert omgaan met de veranderingen in uw communicatieve mogelijkheden. Onder begeleiding van een logopedist werkt u aan de verbetering van uw communicatie, bijvoorbeeld door het oefenen van spreken, lezen en schrijven.

Ergotherapiegroep

Samen met een ergotherapeut oefent u activiteiten zoals boodschappen doen, klok kijken, gebruik maken van openbaar vervoer en rekenen met geld. Hierbij komen ook vaardigheden aan bod als plannen, verdelen van de aandacht, houden van overzicht, controleren, corrigeren en oog houden voor veiligheid.

Kookgroep

Onder begeleiding van een ergotherapeut en een verpleegkundige oefent u het koken en alles wat daarmee samenhangt, zoals het voorbereiden en plannen.

Activiteitentherapie

Bij het uitoefenen van een creatieve activiteit oefent u uw cognitieve vaardigheden, zoals aandacht erbij houden en initiatief nemen. Ook kunt u zich oriënteren op een bij u passende vrijetijdsbesteding voor thuis. U krijgt hierbij hulp van een activiteitentherapeut.

Bewegingsgroep

In de bewegingsgroep voert u onder begeleiding van een bewegingsagoog, lichamelijke en mentale activiteiten uit. U leert om te gaan met gevolgen van uw aandoening zoals vermoeidheid, concentratieproblemen en moeite met onthouden en plannen.

Ontspanningsgroep

Onder begeleiding van een fysiotherapeut leert u zich zowel lichamelijk als mentaal te ontspannen.

Voorlichtingsgroep

Een gespecialiseerd verpleegkundige informeert u over de gevolgen van uw aandoening. We bespreken thema's zoals vermoeidheid, problemen met oriënteren, concentreren en onthouden.

Tuingroep

De activiteiten variëren per seizoen van bijvoorbeeld zaaien, planten, oogsten, wieden, harken, vegen, water geven, buiten wandelen.

Mantelzorggroep

Voor uw naaste zijn er voorlichtingsbijeenkomsten waarbij een maatschappelijk werker aanwezig is. Tijdens deze bijeenkomsten worden de volgende thema's besproken: uitleg over niet-aangeboren hersenletsel, de gevolgen en hoe hiermee om te gaan, vermoeidheid, de beleving van de situatie als mantelzorger, het rouwproces en rolveranderingen in de thuissituatie.