Jaarlijks worden in Nederland circa 600 mensen opgenomen met een dwarslaesie. Als hét revalidatieziekenhuis van Nederland zetten wij ons in om de zorg van deze patiënten continu te verbeteren. Door bij te dragen aan baanbrekende onderzoeken en door onze expertise op het gebied van orthopedie en revalidatie te combineren. Maar ook door onze kennis en expertise te delen met zorgverleners in de eerste lijn. Wij brengen daarom graag een aantal ontwikkelingen onder uw aandacht.
Aandacht voor decubituszorg
Dwarslaesiepatiënten hebben een zeer verhoogd risico op decubitus. De gevolgen van decubitus zijn zowel fysiek als mentaal zwaar voor de patiënt en zijn/haar naasten. Het is essentieel om snel en juist te handelen bij de eerste tekenen van een decubituswond, om verergering en veel leed te voorkomen. Voor de eerstelijns zorgverleners uit onze regio hebben wij daarom onze dienstverlening uitgebreid. En voor de patiënten een efficiënt zorgpad opgericht. Lees hieronder meer.
Nieuw zorgloket
Heeft u een dwarslaesiepatiënt met beginnende decubitus, ernstige decubitus vanaf categorie 3 of gevorderde gewrichtsklachten? Dan bent u bij ons aan het juiste adres voor advies en behandeling. Wij zijn bereikbaar voor alle zorgverleners op de manier die het beste bij u past.
- Digitale ondersteuning: Verwijshulp Decubitus bij de eerste tekenen van een wond (voor categorie 1 en 2)
- Teleconsultatie via ZorgDomein
- Via e-mail
Nieuw decubituszorgpad – zorg op maat en onder één dak
Dwarslaesiepatiënten met decubitus categorie 3 en 4 hebben vaak te maken met een lang zorgproces, wat zowel fysiek als mentaal zwaar is. Ze worden geregeld van de ene zorgverlener naar de andere gestuurd. Nu kunnen dwarslaesiepatiënten met decubitus categorie 3 en 4 direct geholpen worden vanuit onze revalidatieafdeling. We zorgen voor de operatieve behandeling door een plastisch chirurg, het hersteltraject en het vervolgrevalidatietraject. En allemaal onder één dak. Alleen patiënten met co-morbiditeit worden in het Radboudumc geopereerd.
De voordelen:
- Minder leed voor de patiënten en een sneller zorgproces
- Herstel en nazorg bij onze gespecialiseerde verpleegafdeling
- Minder zorgkosten door het versnelde zorgproces
- Korte toegangstijden
Laagdrempelig contact voor de beste dwarslaesiezorg
Veel zorgverleners in de eerste lijn hebben geen of weinig dwarslaesiepatiënten in hun praktijk. De kennis over deze patiëntengroep is dan ook soms beperkt aanwezig. Weet daarom dat de specialisten van de Sint Maartenskliniek niet alleen voor decubitus, maar voor ál uw vragen rondom dwarslaesiezorg laagdrempelig bereikbaar zijn (via Teleconsultatie of e-mail). Wij zijn graag bereid om mee te werken.
- Op de website van NVDG vindt u ook extra informatie over dwarslaesiezorg.
- De Sint Maartenskliniek heeft een eerste verkenning gedaan naar een integraal zorgnetwerk. Bekijk hier de posterpresentatie.