Artikeloverzicht voor zorgprofessionals

"Patiënten met complexe knieklachten zitten bij ons op de juiste plek"

"De meeste knieklachten ontstaan door slijtage aan het kraakbeen. Het kan gaan om 'standaard' klachten, maar er kan ook sprake zijn van grotere afwijkingen. Zo kan de slijtage dusdanig groot zijn dat het scheenbeen, het dijbeen en de knieschijf op elkaar zijn ingesleten, met pijnklachten en loopproblemen als gevolg.

Dr. Richard de Jong

Klachten bij knieprothese

Verder kunnen knieklachten zich voordoen bij patiënten die een knieprothese hebben en hier problemen van ondervinden. De prothese kan bijvoorbeeld loslaten van het bot of er ontstaat teveel speling waardoor de stabiliteit afneemt. In sommige gevallen is het nodig om de prothese te vervangen. Het wordt dan al snel gecompliceerd: door botverlies moet een nieuwe prothese namelijk nóg verder van de knie worden gefixeerd. Voor zulke problemen is expertise nodig van chirurgen die vaker met dergelijke complexe cases te maken hebben. De Sint Maartenskliniek is gespecialiseerd in dit soort ingrepen en revisies. Wij helpen patiënten met deze problemen dan ook graag verder.”

Expertise in huis

"Jaarlijks voeren we in de Sint Maartenskliniek zo’n 400 revisieoperaties uit – dat is 15 keer zoveel dan een gemiddeld ander ziekenhuis. Ook voor andere complexe ingrepen, denk bijvoorbeeld aan patiënten met een aangeboren knieafwijking, multi-ligamentaire letsels of een afwijkende beenstand, hebben we de ‘knowhow’ in huis. Het voordeel daarvan is dat er altijd snel een oplossing voorhanden is, óók als er zich tijdens een operatie onverwachte situaties voordoen. Stel dat de botkwaliteit van een patiënt dusdanig slecht is, dan kunnen we bijvoorbeeld tijdens de ingreep besluiten om een andere prothese te gebruiken. Een ander voordeel is dat we snel kunnen schakelen met een collega, die expertise hebben we gewoon in huis. In ons expertisecentrum hebben we er bovendien voor gekozen om niet-alledaagse ingrepen met twee kniechirurgen te doen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de kans op complicaties stijgt als je een ingreep niet vaak doet. Door samen te werken hopen we dit tegen te gaan. Niet alle ziekenhuizen hebben deze mogelijkheid."

Wij nemen de tijd

"Geen knie is hetzelfde. De ene patiënt kampt met een stijve knie,
de ander is juist instabiel of heeft alleen pijn. Zorg op maat staat bij ons daarom voorop." In de Sint Maartenskliniek staat de patiënt centraal. Dat begint met een consult van 20 minuten, waarin we uitgebreid de tijd nemen voor anamnese en lichamelijk onderzoek. De oorzaak van de klachten, de mogelijke behandelopties én verwachte uitkomsten bestuderen we zorgvuldig, eventueel met behulp van aanvullende onderzoeken. Daarbij bespreken we complexe casussen wekelijks in de vakgroep. 

Second opinion

Vaak vinden onze orthopeden een oplossing voor complexe klachten. Ook komt het voor dat ze bij een second opinion de eerder gestelde diagnose van andere collega-orthopeden bevestigen. Dat laatste kan een patiënt ook helpen – het zorgt immers voor berusting als iemand weet dat álle behandelopties zijn uitgepluisd en besproken. Richard de Jong: "Patiënten worden dus beter ingelicht en gaan met meer vertrouwen in de beslissing naar huis. Daarom zou ik willen adviseren om bij twijfel contact met ons op te nemen voor intercollegiaal overleg. We denken graag mee."