DMARD's en infecties
Het (relatief) risico voor het optreden van ernstige infecties is laag, zelfs bij biological DMARD gebruik. Uit een artikel geschreven door huisarts Henk Schers en reumatoloog Alfons den Broeder (Ned Tijdschr Geneeskd. 2015;159:A9385), blijkt dat odds ratio voor op het optreden van ernstige infecties bij biological DMARD gebruik slechts 1.3 is, vergeleken met patiënten die alleen een csDMARD gebruiken. Natuurlijk is het uitgangsrisico op infecties, met andere woorden de infectiegevoeligheid van de individuele patiënt, hierbij ook van belang.
Vaak komt er vanuit apotheken de vraag of bij het gebruik van antibiotica de DMARD’s gestopt moeten worden. Met uitzondering van trimethoprim i.c.m. methotrexaat (dit kan leiden tot irreversibele beenmergsuppressie), is het niet zozeer een eventuele interactie, maar de ernst van de infectie die bepaalt of een DMARD (tijdelijk) moet worden gestopt. We houden in de Sint Maartenskliniek daarbij aan dat een niet-ernstig verlopende infecties (bijvoorbeeld milde luchtweginfectie of een ongecompliceerde cystitis) het gebruik van de DMARD gewoon kan doorgaan. Bij ernstig verlopende infecties met hoge koorts en ziek-zijn dient stoppen natuurlijk wel overwogen te worden. Vanzelfsprekend kan hiervoor indien nodig altijd worden overlegd met de behandelend of dienstdoende reumatoloog van de Sint Maartenskliniek (024 365 92 79), of de apotheker van de Maartensapotheek (024-365 99 11). Van de biological DMARD’s is bekend dat lagere doseringen leiden tot een lager en soms zelfs niet verhoogd infectierisico. Dit is mede een reden dat in de Sint Maartenskliniek wordt gekeken of het mogelijk is om lagere doseringen te gebruiken bij patiënten met ziekte in een rustige fase. Dosisreductie is ook een onderwerp van diverse onderzoeken binnen de Sint Maartenskliniek.
Tenslotte nog even specifiek aandacht voor de biological tocilizumab. Het gebruik van tocilizumab leidt, onafhankelijk van het klinische effect maar ook tijdens infecties, tot normalisatie van de ontstekingswaarden op (BSE en CRP). Normale ontstekingswaarden tijdens tocilizumab gebruik sluiten een actieve infectie dus niet uit!
Samenvattend...
Samenvattend kan het gebruik van diverse DMARD’s zeker gepaard gaan maar bijwerkingen, maar het optreden van ernstige bijwerkingen of ernstige infecties is gelukkig zeldzaam. Niettemin kunnen ook andere bijwerkingen hinderlijk zijn, maar meestal wordt dit ter sprake gebracht door de patiënt of opgepikt bij reguliere (bloed)controles. Het is goed om bij het overwegen van (al dan niet tijdelijk) stoppen van DMARD’s de voor- versus de nadelen af te wegen. Bij twijfel kan er natuurlijk altijd overlegd worden met de behandelend of dienstdoende reumatoloog van de Sint Maartenskliniek (024-365 92 79), of de apotheker van de Maartensapotheek (024-365 99 11).
Auteur
Dr. H.A. (Henk) Martens, reumatoloog, in samenwerking met Dr. B.J.F. (Bart) van den Bemt, apotheker.
Literatuur
Nederlandse Tijdschrift voor Geneeskunde.2015;159:A9385
Praktische informatie
Overleglijnen Dienstdoende Apotheker: (024) 365 99 11
Overleglijnen Dienstdoende Reumatoloog: (024) 365 92 79
Spoed Reumatologie: altijd bellen met de spoedlijn
Locatie Nijmegen: (024) 327 27 07
Locatie Woerden: (024) 365 92 26
Locatie Boxmeer: (0485) 84 62 90