“Ik dacht dat ik nooit meer de Vierdaagse kon lopen”
Ieder jaar staat Nijmegen in de derde week van juli op z’n kop. Dat is traditiegetrouw de week van dé Vierdaagse. De editie van 2013 kende enorm goed weer, een zegen voor de ruim 42 duizend wandelaars die aan de start verschenen. Eén van hen was Nelly Michels (58 jaar) uit Lent. Ze liep al voor de 22e keer mee. Nelly heeft reumatoïde artritis en een heupprothese, waarschijnlijk konden niet veel mede-wandelaars haar dat nazeggen. Zou ze de mars hebben uitgelopen?
Nelly Michels en haar man Henny zijn fanatieke wandelaars. Ze lopen tussen de 1200 en 1800 kilometer per jaar en doen mee aan allerlei wandelmarsen. In maart 2007 werd er reumatoïde artritis vastgesteld bij Nelly. “Ik ben toen vanuit het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis naar de Sint Maartenskliniek verwezen”, vertelt ze. “In eerste instantie kregen ze de reuma niet stabiel. Het medicijn methotrexaat werkte wel goed, maar daar kreeg ik longklachten van. Daar moest ik dus mee stoppen.”
Biological was een zegen
Ondertussen tastte de ontstekingsreuma haar heupgewricht ernstig aan. Zo ernstig dat die in 2010 vervangen moest worden door een heupprothese. Nelly: “Ik had ook pijn in mijn andere grote gewrichten. Uiteindelijk kreeg ik drie jaar geleden de biological Enbrel® en die sloeg meteen aan. Het ging snel beter en de pijn werd ook veel minder.” Nelly komt net van een controle bij haar reumatoloog vandaan. Ze geeft aan dat de pijn grotendeels onder controle is, maar dat de vermoeidheid blijft. “En die gaat ook niet meer weg”, verzucht ze. “Dat vind ik eigenlijk nog wel het vervelendste van die reuma; ik heb veel minder energie.”
Meer rust pakken
“Ik werk in een centrum voor angststoornissen, Kliniek Overwaal in Lent”, gaat Nelly verder. “Daar doe ik huishoudelijk werk. Meestal 20 uur in de week, maar soms – als het nodig is - zelfs 38 uur. Dat merk ik echter wel meteen; dan ben ik aardig aan mijn eind.” Ze dacht dat ze de wandelmarsen uit haar hoofd moest zetten toen ze de diagnose reumatoïde artritis kreeg. De glimlach op haar gezicht verraadt echter dat het zo niet gelopen is. Wel heeft ze enige concessies moeten doen. Zo loopt ze tegenwoordig bijvoorbeeld de 40 kilometer bij de Nijmeegse Vierdaagse en moet ze tijdens de tocht ook meer rusten. “Vroeger liep ik altijd de 50 kilometer, maar dat doe ik niet meer, anders maak ik het werk van de Sint Maartenskliniek kapot”, aldus Nelly.
Fysiek ongemak
Toen Nelly 29 jaar was, deed ze voor de eerste keer mee aan de Vierdaagse. “Ik ben opgegroeid met de Vierdaagse”, legt ze uit. “Ik stond altijd met mijn ouders langs de weg te kijken naar de wandelaars. Dat boeide mij enorm.” Inmiddels heeft ze de beroemde wandeltocht al 22 keer gelopen. Een aantal keer kon ze niet meedoen, vanwege fysiek ongemak. Nelly: “Zo kon ik in 2007 niet meelopen, omdat de reuma toen net hevig de kop opstak. In 2009 en 2010 kon ik door de reuma en mijn heupklachten helaas ook niet meedoen. De Vierdaagse van 2008 heb ik wel volbracht – met een handvol medicijnen en beduidend moeizamer dan de keren daarvoor.”
Mooiste mars
“In augustus 2010 kreeg ik een nieuwe heup”, zegt Nelly. “Fietsen vond ik in het begin wel spannend, dan voelde ik de prothese zitten. Maar lopen ging al vrij snel prima. Sterker nog, in november van dat jaar liep ik al weer mijn eerste wandelmars!” En zo’n acht maanden later liep ze ook de Nijmeegse Vierdaagse weer uit, met haar nieuwe heup. Want dat blijft natuurlijk de allermooiste wandelmars. Waarom eigenlijk? “Vanwege het contact met alle mensen; de wandelaars én het publiek. We hebben er weer veel wandelvrienden bij gekregen. Het is enorm leuk en gezellig onderweg, en je ziet ook veel mooie dingen. Bovendien is het fijn dat je de hele tijd buiten bezig bent, zeker met het magnifieke weer van dit jaar. Ik hoop dat Henny en ik er nog veel samen kunnen lopen”, besluit Nelly.